Kā noslaukt robežu • IR.lv

Kā noslaukt robežu

Valsts robeža ar Baltkrieviju pie Silenes šā gada rudenī. Foto — Reinis Inkēns, no Ir arhīva
Baiba Litvina

Tievāka žoga stieple, tērauda caurteku vietā — līmēts koks, bet stingras laipas aizstātas ar šķeldas takām. Prokuratūras apsūdzības būvkompānijai Igate rāda, kā austrumu robežas izbūvē izkrāpti 7,6 miljoni eiro

Krāpšana lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un kukulis, lai uzvarētu arī nākamajā iepirkumā par žoga būvēšanu uz robežas ar Baltkrieviju. Tik smagas ir oktobra vidū nolasītās apsūdzības šajā krimināllietā, kur tiesas priekšā stājies būvkompānijas Igate vadītājs Māris Peilāns, divi agrākie robežsardzes darbinieki, robežas būvdarbu vadītājs un būvuzraugs.

Taču zīmīgi, ka Valsts robežsardze šajā lietā nav pieteikusi kaitējuma kompensāciju. «Nav pierādījumu, ko likt priekšā tiesā,» lakoniska ir robežsardzes priekšnieka ģenerāļa Gunta Pujāta atbilde uz Ir jautājumu.

Būvdarbi par 49 miljoniem

Apsūdzību nolasīšana prokuroram aizņem apmēram 40 minūtes, viņš nosvērtā balsī nesteidzoties atkārto vārdu savienojumu «krāpšana lielā apmērā». Kā uz to reaģē apsūdzētie, nav tik viegli novērot, jo visi ir pieslēgušies Kurzemes rajona tiesai Liepājā attālināti. Arī prokurors.

Pirms četriem gadiem šī lieta nogranda skaļi un taustāmi. Saslēgtu rokudzelžos, melnās maskās tērpti likumsargi tiesā nogādāja ne tikai būvkompānijas Igate vadītāju Peilānu, bet arī bijušo Valsts robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru. Lai gan nākamajā dienā visus aizturētos atbrīvoja, izmeklēšana turpinājās, un šogad martā krimināllietu par krāpšanos austrumu robežas izbūvē sāka skatīt tiesā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu