Sveika un sveiks! • IR.lv

Sveika un sveiks!

Pauls Raudseps

Pēdējos gados daudz esam domājuši un runājuši par krīzēm, par negaidītiem un draudīgiem satricinājumiem lietu ierastajā kārtībā. Taču, pat ja nebūtu bijis pandēmijas un Putins rāmi tupētu Kremlī, nevis raidītu raķetes un dronus pret Ukrainas mierīgajiem iedzīvotājiem, mūsu dzīve nestāvētu uz vietas. Jaunu tehnoloģiju parādīšanos neviens nesauc par krīzi, tomēr inovāciju nestās pārmaiņas var būt plašākas un dziļākās nekā tās, kuras rada dažu nedēļu mājsēde vai strauja, bet pārejoša inflācija.

Mākslīgais intelekts (MI) patiesībā nav nekas jauns un jau vairākus gadus parastam lietotājam nemanāmi darbojas daudzās mūsu lietotās tehnoloģijās, taču līdz ar ChatGPT parādīšanos publiskajā telpā pirms gada MI iznācis no aizkadra sabiedrības apziņas priekšplānā. Līdz šim daudziem varēja likties, ka roboti un datori atņem darbu tikai rūpnīcās, kur pie konveijera stāvošu cilvēku aizvieto hromēta metāla roka, taču ChatGPT un tai līdzīgu programmu spējas pāris sekundēs radīt tek­stus, datorprogrammas, attēlus un mūziku liek sviedriem pilēt arī uz baltajām apkaklītēm, kuru valkātāji līdz šim domāja, ka ir pasargāti no mehanizācijas draudiem.

Šajā žurnāla numurā izvērsti aplūkojam, kuru profesiju darbinieku dzīvē vislielākās izmaiņas varētu ienest mākslīgais intelekts. Taču arī lielajā intervijā Rīgas Biznesa skolas direktors Klaudio Rivera stāsta, kā viņa augstākās izglītības iestāde attīsta mākslīgā intelekta laboratoriju, kura ne tikai palīdzēs uzņēmējiem labāk izmantot MI risinājumus, bet arī attīsta programmas, kas varētu kļūt par savdabīgiem asistentiem mācību procesā.

Vienīgais veids, kā pasargāt sevi no aizvietošanas ar algoritmu, ir pastāvīga pilnveidošanās, lai jaunie tehnoloģiskie risinājumi kļūtu par spēcīgu instrumentu tavā profesionālajā arsenālā. Un kad gan taisīt šos MI spēkratus, ja ne ziemā? Kad ārā tumšs un sals kož degunā, negribas aut kājās smagos zābakus, vilkt mugurā biezo mēteli un vislabprātāk sēžam siltā istabā, tad pienācis īstais laiks — mācīties, mācīties, mācīties!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu