Bedres un miljoni • IR.lv

Bedres un miljoni

Vilnis Ķirsis. Foto — LETA
Ieva Jakone

Vai Rīgas domes vadība sargā iespējamos miljonu izšķērdētājus Satiksmes departamentā?

Vasara Rīgas domē bija patiesi karsta. Pēc anonīma ziņojuma saņemšanas, ka pilsētas Satiksmes departamentā izšķērdēti aptuveni septiņi miljoni eiro, tika ierosināta disciplinārlieta pret divām augstām amatpersonām — departamenta vadītāju Jāni Vaivodu un infrastruktūras pārvaldes priekšnieku Andreju Urtānu. Bija aizdomas, ka pēdējos divos gados sadārdzināti ceļu uzturēšanas darbi.

Tomēr uz laiku atstādinātie atgriezās amatos, jo disciplinārizmeklēšana izgāzās — tai dažādus kavēkļus lika par satiksmes jomu atbildīgais vicemērs Vilnis Ķirsis (JV). Jūtamākais skandāla rezultāts bija politiskās izmaiņas — pārmetot koalīcijas partneriem nodevību, mērs Mārtiņš Staķis atkāpās no amata, un vēlāk viņa vietā stājās Ķirsis, kurš solīja veikt auditu par Satiksmes departamenta darbu. Tas nesen noslēdzies, un Ir bija iespēja iepazīties ar šo ierobežotas pieejamības dokumentu. Kas tad ir atklāts?

Tas ir pārkāpums!

Oktobra vidū audita ziņojumu par iekšējās kontroles sistēmu Ārtelpas un mobilitātes departamentā, kā tagad sauc Satiksmes departamentu, publicējusi domes Audita un revīzijas pārvalde. «Pārkāpumi tika atklāti 2021. un 2022. gadā, bet revīzijas ziņojums nav par šo periodu,» sašutis ir bijušais mērs Staķis. Tā tiešām ir. Dokuments aptver tikai šo gadu. Domes Iekšējā audita daļas vadītājs Ainars Andužs norāda, ka viņiem bijis dots uzdevums izvērtēt tikai to, kāda iekšējās kontroles sistēma departamentā ir ieviesta šobrīd.

Tomēr audits atklājis vairākas problēmas. Piemēram, lai gan asfaltbetona seguma iesēdumu izlīdzināšanas darbiem uzmērījumi jāveic gan asfalta tonnās, gan aizpildāmās vietas laukumā, laukuma uzmērījumi netiek veikti.Tieši atbilstošas uzskaites neesamība bija viens no pārmetumiem dienesta izmeklēšanā šovasar. Tika atklāts, ka 1,6 miljoni eiro samaksāti par asfalta iesēdumu likvidēšanu ielās, bet iztērētā asfalta apjomu norādījuši paši remontdarbu veicēji, savukārt pašvaldības pārstāvji tam faktiski nav sekojuši līdzi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu