Ieslēgsim gaismu! • IR.lv

Ieslēgsim gaismu!

2
Elita Kļaviņa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ilze Šķietniece

Latvijā no vardarbības ģimenē cieš katra trešā sieviete, pēdējo septiņu gadu laikā tāpēc mirušas vairāk nekā 130. Ar dokumentālās filmas Iļģuciema māsas režisori Elitu Kļaviņu runājam par to, kā šo problēmu risināt

Parlaments šajā ceturtdienā sāks skatīt likumprojektu par Stambulas konvencijas ratifikāciju. Tā iestājas par vardarbības novēršanu ģimenē un pret sievietēm. Politiķu strīdi par šo tēmu risinās jau kopš 2016. gada, kad Latvija konvenciju parakstīja. Ratifikācija ir pēdējais posms, lai tai pievienotos oficiāli. Pievēršot uzmanību tam, kāda ir vilcināšanās cena, pagājušajā nedēļā akcijā Kur viņa palika? ceļu pie Ministru kabineta iezīmēja 133 kurpju pāri. Tik daudz sieviešu mirušas vardarbības rezultātā septiņos gados kopš konvencijas parakstīšanas.

Viens no kurpju pāriem tika nolikts arī par sievieti, kuru mātes un bērna acu priekšā aprīlī Jēkabpilī nogalināja viņas bijušais dzīvesbiedrs Leons Rusiņš. Pēc traģēdijas notikušajā piketā Nāves iemesls: sieviete aktrise un režisore Elita Kļaviņa uzrunā ironizēja par konvencijas pretinieku baltiem diegiem šūtajiem argumentiem, kas skar homoseksuālu cilvēku tiesības: «Konvencijas ratificēšana varētu apdraudēt ģimeni. To ģimeni, kas patiesi ir Latvijā tradicionālā — sieviete, pakļauta varmākam, un bērni, kas to vēro un turpina varmākas un upura spēles savā ģimenē nākotnē.» Par vardarbību pret sievietēm stāsta arī Elitas Kļaviņas dokumentālā filma Iļģuciema māsas. 

«Manam entuziasmam iestāties pret vardarbību pret sievietēm un par Stambulas konvencijas ratificēšanu ir sniega bumbas efekts. Tas veļas aizvien lielāks un lielāks,» Kļaviņa saka, kad tiekamies tiešsaistes platformā Zoom. Ir tieši pusdienlaiks. Katra savā ekrāna pusē malkojam siltu dzērienu. Uzkodām esmu sarūpējusi arī mandarīnus un cepumus ar aprikožu marmelādi, tomēr, gatavojoties sarunai, tikko noskatītais kino materiāls atstājis tik spēcīgu iespaidu, ka kumoss sprūst kaklā.

Kļaviņas filma Iļģuciema māsas pirmizrāde notika pērn un joprojām skatāma interneta platformās. Pēc noskatīšanās daudzas sievietes viņai atzinušās, ka cietušas no vardarbības. Arī tādas, kas augušas it kā labās ģimenēs, inteliģentā vidē. Tas bija šokējoši: filma stāsta par sievietēm, kas nonākušas cietumā, bet patiesībā skar tik daudzas, kas ir ārpusē. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu