Vecums nav šķērslis • IR.lv

Vecums nav šķērslis

2
Pauls Raudseps

Ja Trampu notiesās, var nozīmīgi samazināties viņa atbalstītāju skaits

Happy birthday, Mr. President, happy birthday to you! Tā pirms 61 gada Ņujorkas lielajā sporta un koncertu zālē Madison Square Garden dziedāja Merilina Monro, sveikdama Džonu Kenediju viņa 45 gadu dzimšanas dienas pasākumā, kuru apmeklēja 15 000 cilvēku. Kenedijs ir jaunākais cilvēks, kas ievēlēts par ASV prezidentu, viņa laiks amatā vēl aizvien saistās ar glamūru un enerģiju, un viņš noteikti ir vienīgais Amerikas valsts galva, kurš saņēmis tik seksīgu publisku suminājumu.

Pirmdien pašreizējam ASV prezidentam Džo Baidenam palika 81 gads. Daudz kas viņam ir kopīgs ar Kenediju — lepošanās ar īrisko izcel­smi, demokrātu partijai tradicionālā sociālā un ekonomiskā politika, saspīlētas attiecības ar Kremļa saimniekiem, taču ir arī viena acīmredzama atšķirība. Jau 2020. gadā Baidens bija vecākais cilvēks, kāds jelkad ievēlēts par ASV prezidentu, un nākamgad viņš centīsies labot paša sasniegto rekordu.

Kā labi zināms, vecums nenāk viens, un Baidena lielais gadu skaits kļuvis par punktu, kurā fokusējas bailes, ka viņš 2024. gada 5. novembrī nespēs uzvarēt 77 gadus veco Donaldu Trampu, kura kļūšana par republikāņu partijas kandidātu šķiet nenovēršama. Nesen The New York Times kopā ar Sjēnas koledžu veica aptauju sešos štatos, kas varētu izšķirt vēlēšanu rezultātu. Rezultāti rāda, ka 71% vēlētāju uzskata Baidenu par pārāk vecu, lai viņš būtu prezidents, un tā domā pat 54% viņa atbalstītāju. Tikai 39% teica to pašu par nedaudz jaunāko Trampu. Aptauja arī liecināja, ka šobrīd Tram­pam ir lielāks atbalsts piecos no sešiem izšķirīgi svarīgajiem štatiem. Citas aptaujas rāda, ka visā Amerikā atbalsts abiem gaidāmajiem kandidātiem ir diezgan līdzīgs.

Ir reāla iespēja, ka Trampu ievēlēs par prezidentu. Taču nebūt nevar teikt, ka šāds rezultāts ir neizbēgams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu