Uz cukura altāra • IR.lv

Uz cukura altāra

4
Nellija Ločmele

Pilnīgi viss pārcukurots! Gigantiskas porcijas, pusfabrikātu kults un «mūžīgā» baltmaize, kas nebojājas… Kad gadu dzīvoju ASV, man bija grūti aprast ar daudzām lietām, taču saraksta augšgalā bija pārtika. Un tās briesmīgās sekas — tik daudz neticami resnu, slimu cilvēku! Pat nebija jālasa statistika, lai saprastu, ka trešdaļa amerikāņu cieš no aptaukošanās, to redzēju ik uz soļa. 

Toties statistika pavēstīja, ka ASV veselības sistēmai aptaukošanās un tās radītās smagās problēmas — sirds slimības, diabēts, vēzis — izmaksā vairāk nekā 170 miljardus gadā. Tas ir kā taukos iestidzis kluss, bet nebeidzams karš, kas apēd daudz vairāk naudas nekā palīdzība Ukrainai tās karā.

Tāpēc mani satrauc statistika, kas uzrāda bērnu aptaukošanos pie mums Latvijā. Situācija vēl nav tik traka kā ASV, taču tendence ir neveselīga.

Ārstu vēsts ir skaidra — ja aptaukošanās ielaista bērnībā, to vēlāk ļoti grūti labot, bet sekas veselībai ir bīstamas un dārgas. Un iemesls nav ģenētiskas kaites, kur maz kas būtu līdzams, — tās vainojamas tikai pāris procentos gadījumu, bet aptaukošanās galvenais cēlonis ir nepareizs uzturs, neveselīgi ēšanas paradumi ģimenē. To var mainīt, ja problēmu saredz un atzīst.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu