Latvju skaistules • IR.lv

Latvju skaistules

Foto — Anete Rudmieze
Marija Leskavniece

Rudzu maize iekļauta Latvijas kultūras kanonā. Tā ir būtiska mūsu kultūras zīme. Bet kā pagatavot dienišķo maizīti, lai tā rotātu arī ikvienu svētku galdu? Ir lūdza trīs pavārus piedāvāt mūsdienīgas variācijas par klasiskām garšām

Saldēta tomāta pārsliņas izkūst virs maizes šķēles kā tikko uzsnidzis sniegs. Tiklīdz uzrīvēts, tas tūlīt nozūd. Tomēr svaigums paliek. Savukārt kadiķa dūmos rupjmaizes šķēle pievilgst ar intensīvu garšu. Un nokūpināts krējums kļūst ne tikai biezāks, bet arī krietni izteiksmīgāks. Rīgas ceptuves Čau īpašnieka un pavāra Kristapa Reimaņa, Liepājas restorāna Parka paviljons šefpavāra Roberta Ozoliņa un Cēsu ēstuves Jāņoga šefpavāra Jāņa Sproģa piedāvātās receptes ir krāšņas, taču nebaidieties — visu iespējams atkārtot arī mājas apstākļos.

Viņu pieeja gan atšķiras. «Man bija svarīgi gatavot no produktiem, kurus katrs var nopirkt veikalā,» uzsver Reimanis, ļaujot paša radīto kulināro brīnumu vieglāk pagatavot citiem. Savukārt abi pārējie pavāri izceļ vietējos produktus, kurus «nomedīt» veikalu plauktos var būt sarežģītāk, taču piedāvā arī vienkāršāk sameklējamas alternatīvas.

 

Iesaka Jāņogas šefpavārs Jānis Sproģis

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu