Kultūra ir tautas imūnsistēma • IR.lv

Kultūra ir tautas imūnsistēma

Jānis Šipkēvics. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Jānis Šipkēvics jeb Shipsea šobrīd studē, uzstājas un rada mūziku pārmijus Latvijā un Zviedrijā. Meklē jaunus mērķus un ceļus, kas vienmēr atvedīs mājās

Viņš nupat uz Dzintaru koncertzāles skatuves nospēlējis mākslinieka Anša Cīruļa lomu muzikālajā izrādē Ansis Cīrulis. Ģēnijs. Latvietis. Iestudējumu veidojuši rakstniece Nora Ikstena un diriģents Sigvards Kļava. Kopā ar Shipsea uz skatuves mirdz Latvijas Radio kora dziedātāji un aktieris Vilis Daudziņš. 

Tiekamies Jāņa studijā, kas pilna brīnumainiem taustiņinstrumentiem no dažādiem laikiem. Ja es būtu mūzikas skolotāja, izlūgtos klases ekskursiju šajā mūzikas Disnejlendā!

Viņš nupat atskrējis no mēģinājuma un pēc intervijas aizsteidzas uz koncertu. Šobrīd Jānis ir ļoti trenēts skraidīšanā, jo dzīvo starp Rīgu un Stokholmu, kur maģistrantūrā studē mūzikas producēšanu Zviedrijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Vienlaikus uztur aktīvu radošo dzīvi uz Latvijas skatuvēm un ierakstu studijās. Gaidāms noslēguma koncerts viņa programmai Siltā gaismā, arī grupas Instrumenti koncerti un jauns albums. 

Bērnībā viņš bija hiperaktīvs zēns, kurš vārda tiešā nozīmē skrēja ar pieri sienās un durvju stenderēs, bet vēlāk šis dzinējspēks izrādījās noderīgs. Jo Šipsītis, kā viņu mīļi sauc draugi un kolēģi, pārsteidz ne tikai ar balss diapazonu. Vairāk nekā 20 gadu laikā viņš darbojies gandrīz visos iespējamajos mūzikas žanros no avangardiskiem eksperimentiem līdz klasikai. Komponējis un aranžējis mūziku spēlfilmām, teātra izrādēm un koriem. Izdziedājis džezu, popu, akadēmisko mūziku un laikmetīgo opermūziku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu