Anželika Litvinoviča, izlaušanās spēles veidotāja • IR.lv

Anželika Litvinoviča, izlaušanās spēles veidotāja

Anželika Litvinoviča piketā Ukrainas atbalstam šā gada 24. februārī pie Daugavpils Universitātes. Tas bija otrais viņas organizētais atbalsta pikets. «Interesanti, ka šogad garāmgājēji nereaģēja. Salīdzinot ar pagājušo gadu, tas bija milzīgs kontrasts,» viņa stāsta. Foto — Chayka.lv
Alise Zita Zeidaka

Kā tu zini, ka tas, ko lasi, klausies vai skaties, ir patiess? Orientēties informācijas plūsmā ir grūti un nemanot var iekrist slazdā, uzskata Anželika Litvinoviča (20). Pandēmija un Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā izgaismojis, cik nopietna ir problēma, viņa uzsver. «Sapratām, ka mūsu sabiedrība nav tik noturīga pret dezinformāciju, lai būtu droši, ka nekas no ārpuses mūs nevar ietekmēt.» Tāpēc Anželika kopā ar Markusu Kozlinski sākuši projektu Escape the Russian (disinformation): gamification of media literacy in education, kura mērķis ir spēles veidā izglītot vidusskolēnus. Oktobra nogalē tā atzīta par vislabāko Rīgas Ekonomikas augstskolas Nākotnes līderu akadēmijas ideju prezentācijā.

Katrai no desmit grupām bija jāizdomā risinājums Latvijā aktuālai problēmai. Anželika un Markuss pārī nonāca izlozes kārtībā. Puisis Francijā studē starptautisko drošību un šobrīd ir praksē NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā, savukārt Anželika mācās komunikācijas zinātni un ir darbojusies IREX Baltijas medijpratības programmā, organizējot izglītojošus pasākumus skolēniem. Atlika tikai savienot abus puzles gabaliņus, lai dzimtu ideja: jāveido izlaušanās spēle par dezinformāciju. «Šī man ir personīga tēma — nāku no Daugavpils, kur diemžēl daudzi cilvēki gadiem ilgi bijuši Krievijas propagandas ietekmē.» 

Kad sākās iebrukums Ukrainā, Anželika ar draugu Daini Miglānu pilsētas domē uzreiz pieteica piketu. «Neaizdomājos par riskiem un drošības draudiem, jo apzinājos, ka papildus ziedošanai šī ir vienīgā pareizā lieta, ko varu izdarīt.» Vairāki garāmgājēji klieguši un piketētājus saukuši par nacistiem. Šajā brīdī Anželika skaidri apjauta, cik svarīgi ir prast kritiski analizēt informāciju. «Lai nesanāk, ka cilvēks dzīvo Kremļa izveidotajā burbulī un nespēj atšķirt, kas ir realitāte.» 

Anželika apzinās, ka mainīt pieaugušo domas ir krietni sarežģītāk, tāpēc projekta mērķauditorija ir skolēni. «Mēs, jaunieši, visefektīvāk varam iztērēt savus resursus, uzrunājot tieši tādus pašus jauniešus.» Skolēni darbosies nelielās grupās, iejuzdamies pētniecisko žurnālistu ādā. Viņu uzdevums — glābt vēlēšanas Latvijā no Krievijas iejaukšanās. «Jāidentificē Kremļa informācijas manipulācijas principi, boti, nepatiesi profili, dziļviltojumi,» Anželika ieskicē uzdevumus. «Beigās svarīgākais — izveidot efektīvu atspēkojumu tam, ko skolēni uzzinājuši par Krievijas mēģinājumiem iejaukties.» Tas jāpublicē sociālajos tīklos tā, lai pievērstu uzmanību un izglītotu citus. Uzvar komanda, kas ne tikai visātrāk paveic misiju, bet arī visveiksmīgāk spēj nodot vēstījumu sabiedrībai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu