Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Valdība akceptēja 2024. gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus. Budžeta prioritātes nākamgad ir drošība, izglītība un veselība. 2024. gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi tiek plānoti 14,5 miljardi eiro, savukārt izdevumi — 16,2 miljardi eiro. Budžeta deficīts plānots ap 2,8% no IKP. Gaidāmas arī vairākas nodokļu izmaiņas. Valsts budžeta projekts Saeimā tika nogādāts piektdien.


Par pašvaldībām atbildīgā ministre Inga Bērziņa (JV) pagājušajā nedēļā izdeva rīkojumu par Rēzeknes domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča (Kopā Latvijai) atstādināšanu no amata. Bartaševičs atstādināts par būtiskiem un sistemātiskiem pārkāpumiem pašvaldības budžeta procesa organizēšanā un vadīšanā. Bartaševičs sola ministres lēmumu pārsūdzēt. Bērziņa arī pieprasīja Rēzeknes domei pārskatīt lēmumu par pedagogu atalgojumu, kas pasliktinājis pedagogu nodarbinātības apstākļus.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Saeimai iesniedzis likumdošanas iniciatīvu, kas aicina veikt grozījumus Izglītības likumā, iekļaujot skaidru regulējumu, kas pamatotu bažu gadījumā ļauj izglītības iestādes vadītājam pārmeklēt izglītojamā personīgās mantas.

Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus vairākos likumos, kuri Latvijā ieviestu partnerības institūtu. Partnerība būtu jauns veids, kā juridiski nostiprināt divu pilngadīgu personu, tajā skaitā arī viendzimuma, attiecības un paredzēt tām sociālo un ekonomisko aizsardzību. Satversmes tiesa 2020. gadā uzdeva likumdevējam nodrošināt vienādas tiesības visām ģimenēm. Kustība Dzīvesbiedri norāda, ka jaunais regulējums nerisina visas ārpus laulības savienības esošu pāru problēmas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu