Referendumu sezona • IR.lv

Referendumu sezona

2
Aivars Ozoliņš

Drīz varam pieredzēt uzreiz divas jaunas parakstu vākšanas kampaņas

Divi pastāvīgi lozungi Latvijas populārajā politikā ir par tautas vēlētu prezidentu un «atlaist Saeimu». Pirmais der vienmēr, bet it īpaši pirms vēlēšanām, kad to var pielīmēt jebkurai partijas programmai. Otrais ir taktisks — citu Saeimu vēlas tie, kuri tajā vai nu nav ietapuši, vai sēž opozīcijā. Turklāt vākt parakstus par tautas nobalsošanu Saeimas atlaišanai var sākt tikai gadu pēc tās sanākšanas.

Pašlaik aktuāla ir viena Centrālās vēlēšanu komisijas augustā reģistrēta iniciatīva par Valsts prezidenta ievēlēšanu tiešās vēlēšanās. Par to līdz otrdienai bija parakstījušies 325 pilsoņi, tātad ne gluži «visa tauta». Toties 1. novembrī, pirmajā dienā, kad varēja iesniegt pieteikumus parakstu vākšanas sākšanai par referenduma ierosināšanu Saeimas atlaišanai, jau pirmajā minūtē (!) CVK saņēma trīs, bet dienas gaitā vēl četrus iesniegumus.

CVK līdz 10. novembrim izvērtēs, vai visi septiņi iesniegumi atbilst likumam, un droši vien reģistrēs tos kā vienu iniciatīvu. Vai tas nozīmē, ka izdosies savākt gandrīz 155 tūkstošus parakstu? Vēsture saka priekšā, ka diezin vai.

Kopš 1990. gada Latvijā ir sarīkotas astoņas tautas nobalsošanas. Sekmīgas ir bijušas trīs, un vienā no tām tauta tiešām atlaida Saeimu — 2011. gadā, kad 10. Saeima atteicās atļaut tiesībsargātājiem kratīt Aināru Šleseru un prezidents Valdis Zatlers ierosināja tās atlaišanu, lai izbeigtu «demokrātijas privatizāciju» un oligarhu patvaļu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu