Meklējam šoferi • IR.lv

Meklējam šoferi

6
Austriešu ugunsdzēsēji pie migrantu pārvešanai izmantotā busiņa, kurš 2021. gada 19. oktobrī tika apturēts pie robežas ar Ungāriju. Tajā bija saspiesti gandrīz 30 cilvēki, no kuriem divi nosmaka. Foto — Scanpix
Inga Spriņģe (Re:Baltica), Mindaugs Aušra (LRT), Šabičs Paņī (VSquare)

Viņi cerēja uz ātru naudu, bet tā vietā nonāca cietumā. Pēdējos gados strauji pieaudzis par migrantu transportēšanu arestēto latviešu un lietuviešu skaits. Neizskatās, ka šī tendence varētu samazināties

Kad Aleksandrs* iebrauca mežā, jau krēsloja. Viņš izslēdza dzeltenā kravas mikroautobusa gaismas un gaidīja. Oktobra vakars Ungārijas pierobežā netālu no Austrijas bija vēss. Vidusskolēns Aleksandrs no Latvijas gan to nejuta. Viņam bija piekodināts no mašīnas neizkāpt. 

Drīz puisis pamanīja, ka auto tuvojas cilvēki. Vairums sakāpa kravas nodalījumā. Daži arī pie viņa salonā. Pie sienas atskanēja klauvējiens. Visi bija gatavi ceļam. Aleksandrs sāka braucienu uz Austriju. 

Tobrīd viņš vēl nezināja, ka ceļojums diviem viņa pasažieriem beigsies ar nāvi, bet viņam pašam — ar cietumu. Viņš bija kļuvis par daļu no starptautiska organizētās noziedzības tīkla, kas pelna miljonus no migrantu pārvadāšanas. 

Aleksandrs tāds nebija vienīgais. Baltijas valstspiederīgo izmantošana nelegālo migrantu pārvadāšanai pēdējos gados kļuvusi par aktuālu problēmu. Sevišķi Ungārijā, kur tiesībsargi par šo noziegumu latviešus un lietuviešus aiztur vienu vai pat divas reizes nedēļā. Kopš 2021. gada Ungārijā aizturēti vairāk nekā 30 šoferi no Latvijas un 31 no Lietuvas. Latvijas Ārlietu ministrija pērn izplatīja brīdinājumu, aicinot iedzīvotājus nepiekrist aizdomīgiem šoferu darba piedāvājumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu