Saglabāt mieru! • IR.lv

Saglabāt mieru!

3
Pēc saņemtajiem draudiem veiktā evakuācija Mārupes pamatskolā 10. oktobrī. Aculiecinieka video ekrānuzņēmums
Baiba Litvina

Jau otro nedēļu skolas masveidā saņem spridzināšanas draudu e-pastus krievu valodā. Tā ir iebiedēšanas kampaņa, tāpēc galvenais — neļauties panikai, aicina policija un eksperti

Detonācija 12. Spēle ir sākusies! Šādi noslēdzas draudu vēstule par telpās ievietotu spridzekli, ko 10. oktobra rītā e-pastā saņēma vairāk nekā 200 skolu. 

Rēzeknes 6. pamatskola nesen bija atjaunojusi iekšējos drošības noteikumus, tāpēc direktorei Tatjanai Tokarevai uzreiz bijis skaidrs — jāzvana policijai. Ekipāža ieradās piecu minūšu laikā un atbalstīja skolas plānu organizēt evakuāciju līdzīgi kā ugunsgrēka gadījumā. Tobrīd vēl nebija noteikts, kā rīkoties, saņemot šādu draudu vēstuli.

Skolotājiem uz WhatsApp grupu izsūtīts tālāk vecākiem pārsūtāms brīdinājums, ka skolā notiek evakuācija spridzināšanas draudu dēļ. Bērnus evakuēt izdevies ātri un mierīgi — nepilnu 20 minūšu laikā. «Teicām, ka vienkārši ir jāiziet laukā,» stāsta direktore. Lielākie bērni palaisti mājās, mazākie kopā ar audzinātājām uzkavējās skolas stadionā. Vecāku reakcija bija zibenīga, līdz 11 visi audzēkņi un skolotāji bija devušies mājās.

Direktore ar administrācijas cilvēkiem vēl uzkavējās skolā un palīdzēja policijai pārbaudīt telpas. Skolai šāda pieredze bijusi pirmā, bet direktore saglabājusi mieru. «Ja es būtu stresā, tad arī visi pārējie būtu,» viņa atzīst un uzteic arī savus darbiniekus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu