Sarkanvīna čempions • IR.lv

Sarkanvīna čempions

Gatis Kužums. Foto — Ieva Salmane
Ieva Jakone

Gata Kužuma vīnogu kolekcijā ir aptuveni 500 dažādu šķirņu. No tām darinātais vīns šogad atzīts par labāko Baltijā

Taupi ūdeni, dzer vīnu! Šāds aicinājums rotā Gata Kužuma melnā krekliņa muguru. Vīndaris un vīnogu audzētājs mūs sagaida pie viena no saviem vīnogu laukiem Mežotnes pusē. Stalts vīrs, plašu smaidu un platiem pleciem. 

Saimnieks iet mums pa priekšu un ar nelielām grieznēm rokās nokniebj ķekarus citu pēc cita. Tos ar dažādām piezīmēm viņš dod mums nogaršot. Šīs ir saldas, šīs bez kauliņiem, šīs sulīgas, šīs aromātiskas… Par katru vīnogu šķirni šajā laukā ir stāsts. Un pavisam Gata kolekcijā to ir aptuveni 500! Nevienam citam vīnogu audzētājam Latvijā tik lielas kolekcijas nav. Vienas vīnogas garenas kā lāsītes, citas lielas kā plūmes. Un katrai sava garša un smarža! 

Mūsu ciemošanās reizē Gatis vēl nezina, ka viņa radītais Kuzminskij Sinij ieguvis Baltijas vīndaru kausa čempiona titulu sauso sarkanvīnu konkurencē, bet Colmar Precoce Noir palicis otrais. 

«Vienmēr esmu bijis skeptisks pret Latvijas vīnogu vīniem. To neesmu slēpis arī no vīndariem — nevajag skriet ar galvu sienā un taisīt tos vīnogu vīnus, jo ne velna nesanāk. Bet cilvēki ir spītīgi, arī Gatis. Un kaut kas sāk lēnām sanākt,» stāsta vīnzinis Jānis Kaļķis, kurš bija arī viens no Baltijas kausa žūrijas locekļiem. «Gatis Kužums ir pirmais vīndaris Latvijā, kas lauzis manus stereotipus par kvalitatīviem sarkanvīniem.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu