Turbulence. Piesprādzēsim jostas! • IR.lv

Turbulence. Piesprādzēsim jostas!

3
Oksana Zabužko. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Latviešu valodā iznākusi ukraiņu rakstnieces un filozofes Oksanas Zabužko grāmata Visgarākais ceļojums. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā viņa nenogurdama skaidro šī kara jēgu — pielikt punktu impērijai, kuras totalitārisma ambīcijas sniedzas no Lisabonas līdz Vladivostokai

Zabužko pirmais romāns Lauka pētījumi ukraiņu seksā iznāca 1996. gadā un kļuva par pirmo neatkarīgās Ukrainas bestselleru. Gandrīz katrs Oksanas teksts izpelnījies villošanos starp kritiķiem un sabiedrību, jo rakstniece ir tieša un nesaudzīga. 

Tāda viņa ir arī intervijā Rīgā — ieradusies tikai uz trim dienām, lai piedalītos savas grāmatas atvēršanā, bet uzreiz sašutusi norāda, ka pārāk bieži ielās dzird krievu valodu. Tas viņai licis sastingt šausmās, jo Ukrainā turpinās karš un šajā valodā runā iebrucēji. «Lūdzu, ar šo esiet uzmanīgi!» Oksana ir strikta — Latvijā visiem jārunā valsts valodā, citādi nedrīkst būt. «Nostipriniet aizsardzību. Ar laipnību un toleranci nekur tālu netiksit. Mana paziņa onkoloģe sacīja: ar vēzi nekāds dialogs nevar būt. Tāpat ar maskaļiem,» kategoriska ir rakstniece.

Grāmatu sākat ar stāstu, ka dienu pirms kara sākuma devāties uz prezentācijas pasākumu ārvalstīs. Šis ceļojums ir ieildzis.
Jā, esmu pārvērtusies par klaiņojošu mākslinieci. Paldies Dievam, man ir mājas, draugi un tuvinieki, taču dzīve kļuvusi neplānojama. Viss atkarīgs no elektrības padeves. Ja steidzami jānodod darbs, lūdzu aģentei atrast kādu rakstnieku rezidenci ārzemēs, lai tikai varu pabeigt solīto.

Jūs, cilvēki, kas dzīvo mierā, to nemaz nevarat saprast. Tā ir laime. Bet karš nozīmē, ka neko nevar plānot, pat ne nākamo dienu. Būtu grēks žēloties, bet mana profesionālā dzīve ir sabojāta. Pat lāgā neesmu parunājusi ar lasītājiem, kā viņi vērtē manu nu jau divos metienos izpārdoto grāmatu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu