Tiesa: vainīgs! • IR.lv

Tiesa: vainīgs!

3
Aivars Lembergs. Foto — LETA
Baiba Litvina

Aivars Lembergs arī otrajā tiesu instancē atzīts par vainīgu sevišķi smagos koruptīvos noziegumos, un viņam piespriests reāls cietumsods — četri gadi

Nākamajā rītā pēc savas 70. dzimšanas dienas Aivars Lembergs ierodas tiesas namā Ventspilī, lai uzzinātu otrās instances tiesas spriedumu. Tērpies gaišdzeltenā kreklā un vasarīgi zaļganā žaketē, viņš video tiešraidē uzmanīgi seko Rīgas apgabaltiesas tiesneses Sandras Amolas teiktajam un veic pierakstus, bet rosība apsīkst, izdzirdot piespriesto sodu — četri gadi cietumā.

27. septembrī arī apelācijas instancē tiesa atzina Lembergu par vainīgu kukuļu izspiešanā, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, par piedalīšanos neatļautā mantiskā darījumā un dienesta viltojumā. Tātad jau otrā tiesu instance atzīst, ka viņš kā Ventspils pašvaldības vadītājs pretlikumīgi kļuvis par līdzīpašnieku ostas tranzītbiznesā un ilgstoši slēpis savu patieso bagātību.

Tāpat kā pirmās instances tiesā pirms divarpus gadiem, arī tagad Lembergs attaisnots apsūdzībās par interešu konfliktu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Taču apelācijas instance papildus tam attaisnojusi Lembergu arī apsūdzībās par nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā, kā arī dokumenta viltošanu. 

Šis dokuments ir «leģendārais trasta līgums», ar kuru Lembergs 90. gados nodeva kompānijas Multinord  AG akcijas savam draugam Vladimiram Krastiņam, skaidro prokurors Aivis Zalužinskis. «Viņi bija sastādījuši šādu fiktīvu dokumentu. Pirmā instance uzskatīja, ka pamatoti celta apsūdzība, notiesāja. Apelācija tagad domā citādi — kāpēc, mēs uzzināsim, kad iepazīsimies ar spriedumu,» saka prokurors. Pilnais spriedums 341 sējumu lielajā lietā jāpaziņo nākamnedēļ, taču tiesa šo termiņu var pagarināt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu