Ticot uzvarai.* Labais spoks • IR.lv

Ticot uzvarai.* Labais spoks

14
Sākoties Krievijas masveida iebrukumam, Andrijs Piļščikovs atgriezās militārajā dienestā, no kura jau bija atvaļinājies, un kopumā veica vairāk nekā 100 dažādus militārus uzdevumus. Foto no personīgā arhīva
Anastasija Ringis, speciāli Ir

Andrijam Piļščikovam bija svarīga loma, lai pārliecinātu sabiedrotos piešķirt Ukrainai modernos iznīcinātājus F-16, sauktus arī par «kaujas piekūniem»

Tas bija pagājušā gada 22. jūnijs. ASV Kongresā ar vairākiem senatoriem tikās divi Ukrainas gaisa spēku piloti — kapteinis Andrijs Piļščikovs ar iesauku Juice un majors ar iesauku Moonfish. Abi militāristi labā angļu valodā centās pārliecināt amerikāņu likumdevējus, ka Ukrainai nepieciešami moderni uzbrukuma un aizsardzības ieroči. Pirmām kārtām pretgaisa aizsardzības sistēmas Patriot un iznīcinātāji F-16.

«Puiši, jūs taču saprotat, ka F-16 jūs nedabūsit, vai ne?» pajautāja viens no senatoriem.

Tomēr nepilna gada laikā šī moderno iznīcinātāju piesaistīšanas kampaņa sasniedza savus mērķi — šā gada 19. maijā Pentagons oficiāli paziņoja par lēmumu sākt mācīt ukraiņu pilotus darbam ar F-16 un vēlāk deva atļauju citām valstīm reeksportēt uz Ukrainu šos iznīcinātājus no savu armiju rezervēm. 

Pārliecināšanas kampaņas publiskā seja bija tieši 30 gadus vecais Piļščikovs, kurš leģendas statusu ieguva jau pirmajās Krievijas iebrukuma dienās — kopā ar kolēģiem viņš aizsargāja Ukrainas debesis, iemantojot iesauku Kijivas Spoks.

Kara pirmajās dienas iebrucēju pārsvars gaisa telpā bija acīmredzams. Krievijas Aizsardzības ministrija pat paziņoja, ka dažās dienās iznīcinājusi visas 400 ukraiņu kaujas lidmašīnas. Tas ir, gandrīz trīs reizes vairāk nekā realitātē, jo Ukrainai 2022. gada februārī bija tikai 124 kaujas lidmašīnas, liecina neatkarīgās pētniecības organizācijas The International Institute for Strategic Studies ziņojums. Bija skaidrs, ka krievi atkal melo. 

Taču Ukraiņu kara aviācijas zaudējumi patiešām bija ievērojami. «Televīzijā jums par to nestāstīs, jo tā ir klasificēta informācija, bet mūsu gaisa spēki piedzīvo zaudējumus gandrīz katru dienu,» Piļščikovs 2022. gada aprīlī teica laikrakstam The Washington Post.

Galvenā problēma bija ienaidnieka tehnoloģiskais pārākums, jo Krievijas MiG un Su iznīcinātāju modifikācijām bija labāki radari nekā Ukrainas armijas rīcībā esošajiem vecākajiem šo pašu lidmašīnu modeļiem. Ukraiņu MiG-29 nācās paļauties uz radariem, kas izstrādāti pirms 40 gadiem un nespēj pamanīt modernās raķetes vai bezpilota lidaparātus. «Ir ļoti skumji atgriezties no kaujas lidojuma un apzināties, ka ienaidnieki ir sagrāvuši mājas, iespējams, nogalinājuši cilvēkus, bet tev nav bijis nekādas iespējas to novērst,» pērn pavasarī Piļščikovs stāstīja laikrakstam The Financial Times.

Ukrainai steidzami bija nepieciešami jauni un moderni ieroči — tas bija skaidrs visiem. Bet tieši kādi?

«Ukrainas militārajā un politiskajā vadībā nebija vienprātības par to, kādas lidmašīnas mums ir nepieciešamas. Tieši Juice bija tas, kurš pamatoti pārliecināja amatpersonas gan Ukrainā, gan ASV, ka mūsu situācijā visefektīvākie būs F-16 iznīcinātāji,» Ir stāsta Hanna Hopko, bijusī Ukrainas parlamenta deputāte un jaunās organizācijas Starptautiskais Ukrainas uzvaras centrs līdzdibinātāja. Tieši šis nodibinājums sāka koordinēt ukraiņu interešu lobēšanu ASV. 

Lai pārliecinātu amerikāņus dot ieročus, bija jāveic liels sabiedrisko attiecību un pārliecināšanas darbs. Viens no veidiem — parādīt Ukrainas aizstāvju īstās sejas, tas ir, kvalificētus, izglītotus un drosmīgus cilvēkus. Ar šādu lūgumu centrs vērsās pie Ukrainas Gaisa spēku vadības, kura piedāvāja savus kandidātus. To vidū bija arī Juice.

Kad Piļščikovs 2022. gadā jūnijā viesojās Vašingtonā, viņš izskatījās kā Holivudas zvaigzne — simpātisks vīrietis, kurš labā angļu valodā paskaidroja, kāpēc Ukrainai ir nepieciešami moderni iznīcinātāji. «Kad viņu parādīja amerikāņu televīzija, Juice izskatījās kā pilots no populārās filmas Top Gun. Moderns, profesionāls un amerikāņu skatītājam saprotams,» atceras kolēģi no ieroču piesaistīšanas kampaņas. «Reizēm viņu ierāva TV ēterā burtiski pēc izkāpšanas no pilota kabīnes.»

«Viņš absolūti visu darīja amerikāņu stilā, lai viņu uzskatītu par savējo,» vēlāk atcerējās Juice māte Lilija Averjanova. Un gan Juice, gan viņa kolēģiem galu galā izdevās pierādīt, ka ukraiņi spēs ātri apgūt jauno militāro tehniku. 

Turklāt vienlaikus nācās pārliecināt priekšniekus Kijivā par pašā Ukrainas armijas vadībā nepieciešamajām pārmaiņām, proti, modernu pieeju militārajā plānošanā un vadībā. Protams, nācās saskarties ar neizpratni un nevēlēšanos veikt reformas.  

«Viņam rūpēja pilnīgi viss,» atceras draugi. Ja jaunie piloti nerunāja angliski, Juice pārliecināja viņus sākt valodu kursus. Kad pietrūka pilotu ķiveru, Juice atrada partnerorganizāciju, kas tagad tās iepērk ārvalstīs.

Juice pašam bija iespēja iepazīties ar to, kā darbojas ASV Gaisa spēki, un viņš sapņoja līdzīgu līmeni sasniegt arī savā dzimtenē. Diemžēl viņa sapņi aprāvās šā gada 25. augustā, kad kaujas mācību laikā saskrējās divi ukraiņu iznīcinātāji. Taču jaunais vīrietis pēc sevis ir atstājis lielisku militāru sasniegumu — tieši ar viņa palīdzību Ukrainas armija tiks pie modernajiem F-16. Tiklīdz tiks pabeigtas pilotu mācības, Ukraina saņems pirmos 19 «kaujas piekūnus» no Dānijas armijas krājumiem. Tas varētu notikt jau šā gada beigās. Tiem sekos 42 Nīderlandes ziedotie F-16.

* Rakstu sērija Ticot uzvarai pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas Finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

Komentāri (14)

Sskaisle 11.10.2023. 07.16

jautājums patriotiem – Ikstena arī ir kremļa dzeguze? profesionāla rakstniece?

es gan domāju, ka viņas teiktais vēl ir pārāk maigs – un vēl es domāju, ka tāpēc, ka mēs kā sabiedrība esam sašķelti un arī sarīdīti , politiķi ar mums var manioulēt, var vārdos sludināt skaistas lietas un darbos apzagt mūs acis nemirkšķinot

vakardien neskatījos interviju ar ķirsi ltv1 – jo tas, ko runā ķirsis un kas redzams rīgas ielās – man tas ir back to ussr – ne vairāk un ne mazāk

un tāpēc es uzskatu, ka ir jābūt tā kā rakstīts Bībelē – iesākumā ir vārds- ir jāpasaka tieši un konkrēti, ko es uzskatu, kas ir nepareizi, kas ir ļauni un kas ir valsts pamatus apdraudoši un samierināšanās noteikti nav variants, jo cits neviens mūsu problēmas nerisinās

+1
0
Atbildēt

0

Ilze Pētersone 06.10.2023. 09.07

Neesam ne sašķeltākā, ne visvieglāk manipulējamā. Beidziet žēloties un kā tāda Kremļa dzeguze noniecināt Latviju un latviešus.

+2
-1
Atbildēt

2

    Sskaisle > Ilze Pētersone 06.10.2023. 19.45

    nu beidziet šito muldēšanu – bļin – kremļa nedzeguze – nu kaut vai kārtējais ārprāts – nojaucam okupekli, krievu tantes sadzenam uz eksāmeniem un tad babadāc – valsts turpinās finansēt sabiedriskos medijus arī krievu valodā – tātad – uzturēt divkopienu sabiedribu – nedzeguze – patriote – jādomā, ka taču kādam tas ir dikti pa prātam – tas haoss un tā cilvēku rīdīšana

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Ilze Pētersone 07.10.2023. 10.07

    mans viedoklis ir tāds, ka tādus uzskatus, kā te pauž pētersone, ka visi, kas izsaka kritiku par valstī – Latvijas valstī notiekošo ir kremļa dzeguzes- ir viens pamatīgs fundamentāls kremļa propagandas projekts – jā un sekmīgs ļoti ļoti sekmīgs

    Jo ko sludina pētersone – jāpieņem visas neizdarības, kļūdas, paviršības , apzinātas nelietības, ko īsteno valsts vara Latvijā un tad tu būsi labais un pareizais pilsonis. Klusē un esi mierā ar visu. Punkts.

    un te ir rezultāti – krievi brēc visur un vienmēr un par visu un tālu viņu balss aizskan un sekmīgi – kamēr tādi “labie” latvieši kā petersone un vītol andris tramda savus tautiešus par no viņiem atšķirīgu viedokli un uzskatiem , tikmēr krievu agresija netiek ne ierobežota, ne tiesiski regulēta, lai tā nevarētu iet savu uzvaras ceļu

    velreiz – vai sc mamedovs , kurš Briselē atklāti sludināja atbalstu krievijas agresijai ukrainā – joprojām strādā EK institūcijās?
    kā ar mamikinu ? kā tas var notikt – vai citās Baltijas valstīs ir līdzīgi, ka valsts finansē patiesos, īstos valsts nodevējus , vai tomēr arī tur ir tendences sākt tramdīt tos, kuri iedrošinās uzrakstīt – draugi – nav labi!

    te es rakstu par krievu agresiju, bet tādi valsts varas cilvēku neizdarības – bezatbildības gadījumi ir miljoniem – nu elle un indija –
    tiesībsarga birojs sludina skaistas, cēlas frāzes, kam nav nekāda reāla seguma realitāte

    tas ir nenormāli – katru reizi kā atveru kādu ziņu portālu – tā draudi, briesmas –
    kozlovkis gandrīz agresīvā tonī atbild, ka nav ko uztraukties par žogu uz robežas ar krieviju, kamēr mediji pilni ar ziņām, ka kremlis apsver iespēju iesaldēt karu Ukrainā un uzbrukt citiem tuvākajiem kaimiņiem – bet kozlovskis taču arī bija iekšlietuministrs- nu kā var būt tāda bezatbildība?

    https://jauns.lv/raksts/zinas/579191-vai-latvijai-draud-vel-vienas-tatjanas-zdanokas-atnaksana

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > Sskaisle 07.10.2023. 10.09

    to, ka lsm rus redakcijas izteikumi par to, ka Latvijā krievi tiek likti geto – tiek pastumti zem paklāja un par to neviens nerunā – man tas liecina, apstipirna tikai un vienīgi to, ka sabiedriskajos medijos ir ļotiļoti ļoti spēcīga prokremlisko spēku ietekmes vara – normāli?

    ko citu man domāt? ko?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Vītols > Sskaisle 09.10.2023. 01.11

    Ko gan Jūsu labā skolotāja (pati slavējāt !) teiktu par citu cilvēku vārdu, uzvārdu rakstīšanu ar mazo burtu ? … … … Neglīta tāda necieņas izrādīšana pret tiem, kuru viedoklis ir atšķirīgs. … … … Jūs tā pie “sava debašu stila” esat pieradusi, ka man nebija jēgas par to visu iepriekš minēto Jums norādīt. … …

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Andris Vītols 10.10.2023. 21.06

    tpu tu negantā liekulība, andri! tu te vienā brīdī taisies par smalko kungu, bet otrā brīdī tu mani zem zemes gribi pabāzt un vēl kāju virsū uzlikt –

    klausos ltv1 Šodienas jautājumu un spriežu, ka tā čakša tomēr ir viena milzu nelaime , nē nu nav vienīgā – tādi tur lielākā dala ,bet ar tik nezinošu , bet tik veikli muldošu ministri nekādas cerības uz izglītības nozares sakārtošanu nav
    un sabiedrībai cerība uz gara gaismu arī nav

    starp citu – replay.lv mēģinu dabūt skatīties vienu dokumentālo filmu, bet visur lec priekšā ap par stambulas konvencijas “svētīgumu””- elle un indija – drīz mums to konvenciju dos ēšanas vietā – kas tā p[ar varmācību?!!!

    un lsm.lv par hamas noziegumiem hronoloģiju publicējusi rus.lv redakcija – elle un indija – vai šie no geto vai strādā? kam lai tic, ja valsts finansētiem medijiem nevar ticēt un uzticēties

    skatos lsm.lv rīko diskusiju par filmu Neērtie latvieši – visuresošā un visuzinošā ikstena eva vada diskusiju – klau – sabiedriskie mediji – jūs simtus tūkstošus par geju fesitvalu eurovison varat izmest katru gad no jauna, bet kad runa par tautas vēsturi jums nauda raidījumam žēl – jūs tur šovmeni ielieciet …

    nē nu sirds pilna , protams, nerunājot nemaz par to, kas notiek Izraēlā un Gazas sektorā.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Andris Vītols > Sskaisle 11.10.2023. 02.34

    Citi, tie citi Jūsuprāt ir tie muldošie nezinīši. … … Jūs tā “gudrīte”, tā “gudrīte” ar “segvārdu” Sskaisle. … … Jūs tik “drosmīga”, lai citiem “uzspļautu” (protams pati slēpjoties un no “augšas” – lai nevar “atbildēt”). … … …

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Andris Vītols 11.10.2023. 06.34

    jā – es tā gudrīte, ko darīt – variantu nav –
    tā situācija ar sabmedijiem nav normāla, nu nav, Kad apkārt ir karš, kad mūsu situācija Latvijā ir tik nedroša – nu kaut vai vakar LTV1 Panorāmā saka , ka tai Hrozni ciemā bumbu tiem cilvēkiem visticamāk uzmeta pēc kolaborantu norādēm … , kad levits sev izkārtoja milzu pensiju un amatpersonām milzu algas, bet atbildības vispār nekādas, nevienam … tad ir baigi nedroši baigi

    Ilmārs Punka
    @IlmarsPunka
    Klausos sab. radio ziņās “ekspertes'” viedokli par palestīniešu brīvības alkām kā iemeslu pēdējo dienu šausmām Izraēlā.
    NOPIETNI? 260 nogalināti mūzikas festivāla apmeklētāji dēļ brīvības alkām?
    Nezinu, kas traģiskāk: šādi “wannabe” eksperti vai ka to pļāpas tiražē sab. radio.
    Translate post
    8:36 AM · Oct 9, 2023
    ·
    30.6K
    Views

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 08.10.2023. 09.16

https://tautaruna.nra.lv/slavenibas/431304-aivis-cerins-man-nelabi-metas/ – vēl viena kremļa dzeguze –

ašmāju pasākumu un TV raidījumu vadītājs Aivis Ceriņš mikrovietnē “X” izraisījis diskusiju, atsaucoties uz publicēto ierakstu, kurā Jekaterina Safronova, RUS.lsm.lv, galvenā redaktore, TV ekrānā stāsta, ka Latvijā grib veidot geto krieviem.

Godīgi sakot, man nelabi metas no tādiem personāžiem kā viņa, kas izplata naratīvu, ka krieviņiem dara pāri, apbižo. Demagoģijas un imperiālisma paraugvideo. Ceru, ka jau atlaista,

raksta Ceriņš.

0
0
Atbildēt

2

    Uldis.M42 > Sskaisle 10.10.2023. 11.32

    Par geto daudziem ir nepareiza izpratne un to vēsture stiepjas viduslaikos, kad Vācijā un Polijā dzīvojošos aškenazi rabīni turēja geto, lai viņi neļautu tiem integrēties vācu un poļu sabiedrībās. Tas pats bija ar Spānija, Francijā un Itālijā dzīvojošien sefardiem. Šodienas pasaules lielākais geto ir tumsonīgā, asinskārā un sātanisma apsētā krievu pasaule, ko Polijas premjers Maroveckis nosauca par ļaundabīgu audzēju, kuru kā Cerbers apsargā solovjovi, skabejevas, simoņjanas, kiseļovi un pārējie kremļa propagandoni, kuru netieši atbalsta mūsējie varu sagrābušie zagļi un sodomīti. Geto, ne bez kremļa un Teherānas līdzdalības ir sadzīti Palestīnas arābi.
    Es loti gribētu, lai krievijas pilsētās dzīvojošie krievi, kam bija prieka pilnas bikses, kad pēc 2022. gada 24. februāra, kad Putins eskalēja kara darbību pret Ukrainu, paskatās, kas tagad darās Gazā, lai tie saprot, ka ir līdzvainīgi un atbildēs par visu. Pēc taisnības tiem visiem ASV barbarisko Drezdenes bombordēšanu, vajadzētu atgādinātu, kā tādu Jaunā gada salūtu.
    p.s. par geto var nosaukt amišu dzīvesveidu ASV, tiesa, viņi ,atšķirībā no krieviem, vai Palestīnas arābiem, nevienu neapdraud.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > Sskaisle 10.10.2023. 16.15

    Расскажите, пожалуйста, еще раз про тот ужасный случай, где какой-то пьяный русский избил латыша за просьбу говороть на латышском. Того избитого случаем не Знотиньш зовут?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu