Prokremliskais pragmatiķis • IR.lv

Prokremliskais pragmatiķis

5
Aivars Ozoliņš

Par vēlēšanu iznākumu Slovākijā priecājas Putins un Orbāns

Pagājušo sestdien vismaz divi notikumi nevēstīja labu Rietumu vienotībai pret Krieviju. ASV Kongress pieņēma valdības pagaidu finansējuma likumu, no kura ir izkritusi palīdzība Ukrainai, tikmēr parlamenta vēlēšanās Slovākijā visvairāk balsu ieguva partija Smer — SD, kuras vadītājs Roberts Fico ir apgalvojis, ka karu esot sākuši ukraiņu «nacisti», ir salīdzinājis NATO spēkus Slovākijā ar nacistiskās Vācijas «Vērmahtu», sola izbeigt sankcijas Krievijai un apturēt militāro palīdzību Ukrainai.

Ja vēl pieminam Ukrainas stingrās sabiedrotās Polijas atteikšanos pildīt Eiropas Komisijas lēmumu atcelt Ukrainas graudu embargo un premjerministra Mateuša Moravecka pirms divām nedēļām paziņoto, ka Polija vairs nesūtīšot ieročus Ukrainai, varam iedomāties, ka viens otrs Kremlī atkorķē caur sankciju sietu iešmugulētu Šampaņas dzirkstošā pudeli.

Vai ir iestājies Putina gaidītais un cerētais rietumvalstu nogurums no kara un redzam nopietnas plaisas Ukrainas sabiedroto koalīcijā?

Karš ir ilgs, tāpēc pieraduma viests «nogurums» Rietumos neizbēgami būs. Tomēr par ASV atbalstu Ukrainai pašlaik nav jābažījas. Demokrāti un ievērojama daļa republikāņu Kongresā vismaz šajā jautājumā ir vienā pusē, un prezidents Džo Baidens jau ir sagatavojis atsevišķu likumu par palīdzību Ukrainai. Vēlēšanu tuvums ietekmēs politiķu rīcību, taču, ja par prezidentu nākamgad nekļūs oranžais diktatoru apjūsmotājs Donalds Tramps, Amerika paliks Ukrainas sabiedroto vairāk nekā 50 valstu koalīcijas līdere.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu