Tauki prom, nauda klāt • IR.lv

Tauki prom, nauda klāt

Novo Nordisk galvenais birojs Kopenhāgenas nomalē. Foto — Scanpix
Eše Nelsone, © The New York Times News Service

Dāņu farmācijas uzņēmums Novo Nordisk kļuvis par vienu no vērtīgākajām kompānijām Eiropā — aizvien populārāki kļūst tā ražotie medikamenti, kas palīdz zaudēt svaru

Dāņu Novo Nordisk dibināts pirms 100 gadiem, un līdz šim tā pastāvēšana bija salīdzinoši klusa, ražojot medikamentus diabēta ārstēšanai. Taču tagad uzņēmums pēkšņi kļuvis par tik ietekmīgu milzi, ka krasi mainījis pat visas Dānijas ekonomiku. Iemesls ir divas zāles, kas samazina lieko svaru, — Ozempic un Wegovy. Abi medikamenti ir pasludināti par revolucionāriem preparātiem aptaukošanās novēršanas jomā.

Līdz ar uzņēmuma panākumiem ieguvēja ir arī visas Dānijas ekonomika. Paļaujoties uz abu zāļu pārdošanas apjoma pieaugumu ārvalstīs, Dānijas centrālā banka spēj saglabāt zemas procentu likmes, uzskata eksperti. Turklāt Novo Nordisk tirgus vērtība pēdējā laikā ir pat pārsniegusi Dānijas ekonomikas apjomu.

Septembra sākumā, strauji pieaugot Novo Nordisk akciju cenām, tas kļuva par visvērtīgāko uzņēmumu Eiropā, jo tirgus kapitalizācija sasniedza 425 miljardus ASV dolāru. 

Tiesa, pāris dienas vēlāk dāņi atkal noslīdēja uz otro vietu, pirmrindnieka godu atdodot franču luksusa preču konglomerātam LVMH, kas šajā tronī atradās jau kopš 2021. gada februāra. Pēkšņo akciju cenu lēcienu izraisīja jauna klīniskā pētījuma rezultāti, kuri liecina, ka Wegovy palīdz ārstēt arī kardiovaskulārās kaites. Tātad tas vairs nav tikai dzīvesstila, proti, svara nomešanas medikaments.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu