Sadales tīkla pārvaldība ir jāmaina • IR.lv

Sadales tīkla pārvaldība ir jāmaina

Foto — LETA
Gatis Ābele, enerģētikas konsultants, bijušais SPRK padomes loceklis

Latvijā lielākais enerģijas tīklu operators ir Sadales tīkls, un tas ietekmē gandrīz katru uzņēmumu un mājsaimniecību, kam tiek piegādāta elektrība. Elektroenerģijas sadales sistēma līdz šim ir konkurējusi ar dabasgāzes tīkliem un centralizēto siltumenerģijas sistēmu, taču sistēmu mijiedarbība nākotnē varētu strauji mainīties par labu elektroenerģijai, jo šķiet, ka šis resurss tuvākajā laikā skries uzvaras apli un notiks salīdzinoši strauja atteikšanās no dabasgāzes un pat no lielām centralizētās siltumapgādes sistēmām.

Elektroenerģijas sadales sistēmas pārvaldība ietekmēs to, kā Latvija varēs transformēt savu ekonomiku un vai iegūs priekšrocības, salīdzinot ar citām valstīm. Diemžēl vairāki aspekti norāda uz nepietiekami labi pārvaldītu aktīvu, kas rada riskus Sadales tīkla spējai atbildēt uz nākotnes izaicinājumiem.

Šobrīd lielākais tīklu uzņēmums ir Latvenergo koncerna sastāvā. Tas būtu jāmaina gan tāpēc, ka jāmazina viena tirgus spēlētāja ietekme uz tīkla infrastruktūras uzņēmumu, gan ņemot vērā Latvenergo nākotnes izaugsmes perspektīvu.

Sadales tīkls nodrošina gan elektroenerģijas patērētāju, gan ražotāju piekļuvi tirgum, bet ražotāja intereses atšķiras no patērētāju interesēm, ko ļoti labi var pamanīt Sadales tīkla tarifos. Patērētāju konkurētspēja šobrīd neietilpst uzņēmuma mērķos, un lielākā daļa tīkla izmaksu tiek attiecinātas uz viņiem, lai tādējādi veicinātu elektroenerģijas ražotāju konkurētspēju reģionā. Tas savukārt samazina Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju, it īpaši energointensīvās rūpniecības nozarēs, un, visticamāk, rada lielāku ietekmi uz kopējo ekonomikas izaugsmi Latvijā, nekā tikai elektroenerģijas ražošanas tirgus konjunktūra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu