Attīstība jāpiebremzē • IR.lv

Attīstība jāpiebremzē

Antra Ērgle

Zāles pret augsto inflāciju — tā finansisti pamato Eiropas Centrālās bankas lēmumu celt procentu likmes. Bankas padome 14. septembrī to nolēma darīt jau desmito reizi, galveno bāzes procentlikmi paaugstinot līdz 4,5%

Uzņēmumiem tas nozīmē ne tikai kāpjošu maksu par iepriekš saņemtajiem banku aizdevumiem, bet arī vajadzī­bu vēlreiz apsvērt jaunu kredītu ņemšanu plānotai attīstībai. Stabils bizness ar nedaudz lielāku kre­dītmaksājumu tiek galā, taču attīstības plānu atlikšana var piebremzēt izaugsmi pat vairākus gadus. 

Pieci uzņēmēji žurnālam Ir Nauda komentēja, kā kāpjošās procentu likmes ietekmējušas viņu darbību un nākotnes plānus.

  1. Kā paaugstinātās procentu likmes ietekmē uzņēmuma darbu?
  2. Vai tādēļ esat mainījuši attīstības plānus?
  3. Kā tas mainījis iespējas piesaistīt finansējumu?


Juris Grīnvalds, 
SIA Sakret komercdirektors

  1. Tā kā uzņēmums tiek daļēji finansēts ar aizņemto kapitālu, procentu likmes ietekmē tā darbību un finanšu rādītājus. Attiecīgi samazinās pieejamie finanšu līdzekļi, kurus ieguldīt uzņēmuma attīstībā vai apgrozāmajos līdzekļos.
  2. Ņemot vērā makroekonomisko situāciju pēdējos gados, uzņēmums ir spiests pielāgoties mainīgajiem apstākļiem, nepārtraukti monitorējot un pārskatot savus attīstības plānus. Procentu likmju pieaugums ir viens no faktoriem, kas ietekmē lēmumus par attīstības plāniem, bet mūsu gadījumā nav prioritārais. Tomēr procentu likmju pieaugums negatīvi ietekmē nekustamo īpašumu tirgu, un, tā kā ražojam būvmateriālus, tas būtiski ietekmē mūsu uzņēmuma attīstību.
  3. Procentu likmju pieaugums nav radījis problēmas ar finansējuma piesaisti.


Jānis Nudiens,
SIA Spals dibinātājs un valdes loceklis

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu