Ar kājām uz zemes, ar skatu uz priekšu • IR.lv

Ar kājām uz zemes, ar skatu uz priekšu

13
Evika Siliņa. Foto — Reinis Hofmanis
Aivars Ozoliņš, Baiba Litvina

Premjerministre Evika Siliņa pašlaik nevēlas plašāku koalīciju un cer, ka viņas valdība varētu nostrādāt «vismaz» līdz vēlēšanām

Interviju jaunajai Ministru prezidentei Evikai Siliņai lūdzām jau trešdien, divas dienas pirms viņas kabineta apstiprināšanas Saeimā pagājušajā piektdienā, taču izbrīvēt laiku sarunai, lai varam to publicēt šajā numurā, premjerministrei nenācās viegli. Tā esot bijusi «liela pretimnākšana no mūsu puses pirmajā darba dienā», viņa pirmdien bilda pirms sarunas, kas notika uzreiz pēc koalīcijas sēdes. Esot bijis «traks grafiks», un «ceru, ka būšu loģiska tik vēlu vakarā».

Par deklarācijā ierakstītajiem mērķiem un par neatliekami darāmiem darbiem, arī par valdības ministru izvēli ar Eviku Siliņu sarunājāmies 18. septembrī Ministru kabineta Zaļajā zālē, kur notiek valdības sēdes.

Prezidents pirms valdības apstiprināšanas teica, ka rezultāts «tālu nav ideāls», taču valstij vajagot strādāt spējīgu valdību. Kāpēc cerat, ka 52+1 balss koalīcija spēs pieņemt arī sarežģītus lēmumus, ja tos jebkurā brīdī var bloķēt ar rīkojumu no Ventspils?
Es jums nepiekrītu, nekāds Ventspils rīkojums nevarēs bloķēt, jo 53 balsis dod iespēju virzīties uz priekšu. Visiem koalīcijas partneriem ir izrunāta skaidra kārtība, ka Lemberga ietekme tiek noņemta — ja kaut kas tāds tiktu secināts vai parādītos valdībā kādi lēmumi, tad man būtu tiesības tādu ministru noņemt no amata. Un ZZS frakcijā nav bloķēšanas iespējas šiem cilvēkiem, viņiem ir vienbalsīgs frakcijas vairākums. Tādas iespējas šiem diviem deputātiem [no partijas Latvijai un Ventspilij] nemaz reālistiskas nav.

Bet visai frakcijai ir šāda iespēja — pēkšņi būt pret.
Iespējas būt pret bija arī Apvienotajam sarakstam, un tur arī bija dažādas oligarhu ietekmes. Vienmēr ir iespēja kādai frakcijai kaut ko bloķēt, bet esam vienojušies par konsensa principu koalīcijā, un tad tas sadarbības sanāksmē ir jārunā. Tad mēs vērtētu, kas ir patiesie iemesli, kāpēc lēmumi tiek bloķēti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu