Valdības neizbēgamība • IR.lv

Valdības neizbēgamība

Aivars Ozoliņš

Siliņas veidotajai valdībai var būt grūti atrast alternatīvu

Evikas Siliņas valdības veiksmes atslēga būs vienkāršība un pieticība. Jo mazāk grandiozu «vīziju», jo labāk, mērķiem ir jābūt reālistiskiem un precīziem. Apsolījumi strādāt līdz nākamajām vēlēšanām šajā reizē nav vajadzīgi, tieši otrādi — premjerministrei ir jābūt gatavai atkāpties no amata, ja partneri nepildītu viņas piedāvātos nosacījumus vai nevēlētos izdarīt, ko būs apņēmušies.

Līdzko pagājušās nedēļas beigās kļuva skaidrs, ka Apvienotais saraksts nepiedalīsies, valdības veidošana pirmdien sākās klusi un mierīgi. Ir acīmredzami trīs galvenie valdības tapšanas priekšnoteikumi — deklarācija, amatu sadalījums un «Lemberga ietekmes mazināšana».

Deklarāciju ar galvenajiem veicamajiem darbiem partneri sliecas rakstīt īsu un konkrētu, ar uzsvaru uz jau līdz gada beigām paveicamo. Ministru portfeļi diezin vai kļūs par šķērsli valdības izveidošanai. ZZS gan noteikti pienāksies vairāk, nekā tikai Zemkopības ministrija, bet Progresīvie kuluāros izteic dīvainas pretenzijas uz Ārlietu ministriju, it kā taisītos mainīt valsts ārpolitiku, taču ambīcijas nāksies apvaldīt.

Toties Lembergu pilnībā «norobežot» neizdosies kaut vai tāpēc vien, ka ZZS to netaisās darīt. Taču JV un Progresīvajiem, kuri pirms vēlēšanām bija solījuši nesadarboties ar ZZS, ja tā «nenorobežosies» no oligarha izdedža, šis būs svarīgs politiskās ticamības jautājums, ko nevarēs noslēpt vai izlikties neredzam. Abām partijām kopā būs pārliecinošs vairākums koalīcijā, bet, ja ZZS raudzītu uztiept Lemberga privātās intereses, valdība varētu arī beigties.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu