Jaunā dzīve ar valodām • IR.lv

Jaunā dzīve ar valodām

«Esmu lepna, ka strādāju Olaines 1. vidusskolā,» saka Viktorija. Mūsu intervijai viņa sarunājusi vietu, kurā jūtas kā mājās, — skolas bibliotēku. Foto — Arita Strode-Kļaviņa
Gunita Nagle

Pirms kara ukrainiete Viktorija Korola sapņoja kļūt par skolotāju, un tieši Latvijā pavērās iespēja piepildīt šo sapni — viņa sāk strādāt par angļu valodas skolotāju

Šovasar, ieraugot Olaines rotaļu pilsētiņā Viktoriju Korolu, bērni priecīgi uzsauca: «Skolotāj, skolotāj, labdien!» Viktorija smaidot atņēma labdienu. Pēc vairāk nekā 14 mēnešu intensīva darba un mācībām viņa piedzīvoja pirmās dienas, kad, aizvedusi abas meitas — Karolīnu (7) un Veroniku (4) — uz rotaļu pilsētiņu, varēja apsēsties uz sola un vienkārši iedzert kafiju. Mierīgi malkot, nestresojot par to, kas vēl jāizdara. Un vienā no šādām dienām viņu atpazina bērni, kas mācās Olaines 1. vidusskolā, tajā pašā, kurā Viktorija kopš pagājušā gada aprīļa strādāja par pedagoga palīdzi. Viņi parunāja par šo, par to, un drīz jau atskanēja: «Skolotāj, skolotāj, kad varēsim aiziet pie jums ciemos?» Viktorija tikai smējusies, nezinot, ka drīz pienāks diena, kad viņas dzīvoklis patiešām būs bērnu pilns. 

Tas notika kādā citā vasaras dienā. Strauji uznāca lietusgāzes, un Viktorija, abas meitas un viņu jauniegūtie draugi skriešus metās uz Viktorijas dzīvokli. Tas piebira pilns trokšņainu bērnu, visiem pa vidu arī suns. Virtuvē bijis Viktorijas uzvārītais borščs, un pēkšņi bērni gribējuši ēst, visiem to vajadzējis nogaršot. Viktorija gan mazliet uztraukusies, vai lielā jezga nesadusmos kaimiņus, bet abas meitas bija sajūsmā par lielo jautrību.

Pusotru gadu Viktorijas ģimene kara dēļ dzīvo nevis dzimtajā Mikolajivā Ukrainā, bet Olainē. Šajā pilsētā Viktorija, viņas vīrs un abu meitas pieņemti kā savējie. Pelnīti, jo gada laikā Viktorija latviešu valodu iemācījusies tik labi, ka šovasar nokārtoja eksāmenu B2 līmenī, kas nozīmē, ka viņa to prot labi. 

Man gan šķiet, ka latviski viņa runā lieliski, un Viktorija arī gatavojas apliecināt savas valodas prasmes augstākajā līmenī. Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc viņai tas ir svarīgi, ir prasība visiem skolotājiem runāt teicamā latviešu valodā. Viktorija no šī mācību gada ir Olaines 1. vidusskolas angļu valodas skolotāja un arī studiju programmas Mācītspēks studente Latvijas Universitātē.   

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu