Mazāk ir labāk • IR.lv

Mazāk ir labāk

1
Aivars Ozoliņš

Siliņai varam novēlēt izveidot četru partiju koalīcijas valdību

Evikai Siliņai var izdoties izveidot valdību. Sarunās par koalīciju var būt sarežģījumi, taču tie nebūtu nepārvarami, un vismaz procesa sākums ir bijis straujāks un gludāks, nekā varēja gaidīt.

Otrdien, kad tapa šis komentārs, lielais nezināmais vēl bija, vai valdības koalīcijā būs četras partijas ar 67 deputātu balsīm Saeimā vai piecas ar 80, ko Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien pasludināja par vēlamāko un paziņoja, ka trešdien turpināšot sarunas ar piecām partijām.

Atkāpdamies no amata, Kariņš atstāja nākamās valdības ieraugu, kurā kopā ar viņa Jauno Vienotību ir arī valdības «paplašināšanas» divarpus mēnešu sarunu partneri Progresīvie un Zaļo un Zemnieku savienība. Skaidrs, ka vēl viens trīs kāju ķeblis ar 52 balsīm Saeimā nebūtu labāks par 54 balsu demisionējušo. Taču Apvienotais saraksts pirmdien gana nepārprotami pateica, ka piedalīsies jaunas valdības koalīcijā. Uzreiz izčākstēja AS un Nacionālās apvienības «bloks» un zaudēja jēgu arī AS runāšana par ideoloģisko tuvību ar NA kā valdības darba kontrolēšanas aizbildinājums, bet stāsti par pašreizējo trīs partiju koalīciju kā labāko valdības modeli kļuva par relikta trokšņa atbalsi.

Pēc AS pārstāvju sarunas ar prezidentu pirmdien, kuras laikā šie informēja Rinkēviču, ka Uldim Pīlēnam nav 51 balss Saeimā, apvienības autogrāfs Edvards Smiltēns pavēstīja, ka «saknē jaunajai koalīcijai» gribot likt «beidzot tautsaimniecību». Normāla politiska retorika, kurai pagaidām gan īsti nav tulkojuma. Bet Latvijas Zaļās partijas un AS Saeimas frakcijas priekšsēdis Edgars Tavars pavēstīja, ka «zaļajiem» un «zemniekiem» esot labas attiecības un viņam esot tikai «jautājumi» par Lembergu. Nudien, jautājumi par Lembergu ir ne tikai viņam, un valdības veidotājas partijai būs uz tiem skaidri un pārliecinoši jāatbild. Toties «labo attiecību» pasludinājumu var tulkot kā apstiprinājumu, ka AS netaisās palikt opozīcijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu