Anita Bataraga, ziedojumu vācēja Ukrainai • IR.lv

Anita Bataraga, ziedojumu vācēja Ukrainai

Rotu galds privātajā universitātē Marist College Ņujorkas štatā šā gada 24. februārī. Pārdevējas no labās: Anita Bataraga, Ilga Ziemiņa Kurēna, Sandra Slokenberga (Anitas māsa) un Maija Dzene. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Kā sakta vai Nameja gredzens varētu palīdzēt ukraiņiem uzvarēt karā? Ja kāds to nopērk par 25 vai 30 dolāriem, var iegādāties vienu ASV armijas standartam atbilstošu CAT Gen 7 žņaugu, bet 15 dolāri, ko kāds gatavs samaksāt par ģimenes pūra lādē putekļus krājušu rotiņu, nozīmē iespēju sagādāt 100 ūdens attīrīšanas tabletes, paskaidro Anita Bataraga, Latvian American Shipping Line līdzīpašniece un bijusī Amerikas Latviešu apvienības priekšsēde. Jau vairāk nekā gadu viņa regulāri rīko rotu galdus dažādās Ziemeļamerikas pilsētās, lai vāktu līdzekļus Ukrainas atbalstam.

Ideja radās neilgi pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma. «Sākumā bija sajūta, ka nezinu, kur likties,» Anita atzīstas. Tad pie spoguļa pamanīja kādu laiku stāvējušu skaistu rotu, ko tā arī nebija uzlikusi. Pēkšņi nākusi apjausma — to taču var pārdot un naudu likt lietā. Dažas dienas pirms pankūku brokastīm Ņujorkas Latviešu draudzē Anita aicināja pasākuma dalībniekus nest līdzi rotaslietas, ko varētu pārdot tirdziņos. 

Atsaucība bija negaidīti liela. «Kāda sieviete atnesa vecmammas brīvības laika saktas no tautastērpa,» stāsta Anita. Visus iegūtos līdzekļus ziedo Ukrainai, tāpēc daudziem cēlā mērķa labad nav žēl šķirties no ģimenes relikvijām. «Savukārt tie, kas rotas pērk, novērtē to vēsturisko nozīmi,» saka latviete. 

Cilvēki ziedojuši arī naudu. Anita saņēmusi, piemēram, čeku par 2000 dolāriem ar lūgumu nopirkt kaut ko, kas palīdzēs bērniem Ukrainā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu