Kas ir IJBOL? • IR.lv

Kas ir IJBOL?

Ilustrācija — Freepik
Šērlija Vana, © The New York Times News Service

Korejiešu vārds? Jauna puišu popgrupa? Ko nozīmē šis jaunais akronīms, kuru sociālajos tīklos sākusi izmanto Z paaudze?

Vispirms bija LOL (laughing out loud jeb ‘skaļi smejos’) — akronīms, kas pirmo reizi parādījās pagājušā gadsimta 80. gados un kļuva par visbiežāk lietoto saīsinājumu, ar ko cilvēki tiešsaistes saziņā apzīmē kaut ko tādu, kas viņiem šķiet smieklīgs. Pēc tam parādījās ROFL (rolling on the floor laughing jeb ‘vārtos pa grīdu smieklos’), LMAO (laughing my ass off jeb aptuveni ‘smejos no visas sirds’) un pat neverbāli apzīmējumi, piemēram, smaidošās emocijzīmes. Tomēr vairums šo apzīmējumu laika gaitā pārvērtušies par garlaicīgu interpunkciju, kas bieži vien pavirši tiek pievienota ziņojuma beigās. Tagad internets vēlas atdzīvināt smieklus tiešsaistē ar jaunu terminu: IJBOL.

Lai gan kādam tas varbūt izklausās pēc korejiešu valodas vārda vai jaunas puišu grupas nosaukuma, IJBOL patiesībā nozīmē I just burst out laughing jeb ‘es tikko izplūdu smieklos’. Pēc būtības šis termins nav nekas īpaši atšķirīgs no agrāk lietotās smieklu apzīmēšanas, taču tagad jaunieši to izmanto gadījumos, kad vēlas pateikt, ka tik tiešām ir smējušies, vēderu turēdami. Turklāt, iespējams, tas noticis nepiemērotā laikā vai vietā, pat bērēs, kad pēkšņi prātā iešāvušās kādas ļoti smieklīgas atmiņas.

25 gadus vecā bankas analītiķe Elija Džoksone no Filipīnu galvaspilsētas Manilas tagad lieto IJBOL, nevis veco LOL, jo, viņasprāt, tas precīzāk atspoguļo to, kas notiek «ekrāna otrā pusē», kad viņa, piemēram, ritina ierakstus sociālajos medijos. «Lielākoties es to daru klusēdama, bet reizēm pilnīgi negaidīti iespurdzos,» stāsta Elija.

Tā dēvētās Z paaudzes jauniešiem (dzimuši no 1996. līdz 2010. gadam — red.) IJBOL aizstāj vecu terminu, kas viņiem vairs nešķiet piemērots. «Es nekad nelietoju LMAO. Tas vienkārši nav man,» saka 27 gadus vecais satura veidotājs Maikls Mesineo no Melburnas Austrālijā. «LMAO man asociējas ar mileniāļu humoru. Bet IJBOL ir Z paaudzes humors, kas ir daudz smieklīgāks.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu