Turpinās smaidīt? • IR.lv

Turpinās smaidīt?

Pauls Raudseps

Par bijušajiem premjerministriem tautā parasti runā vai nu sliktu, vai neko

Paprasi, kurš ir bijis vislabākais Valsts prezidents, un dabūsi skaidru atbildi. Vīķe-Freiberga, Ulmanis, Čakste… Cilvēkiem ir viedoklis.

Bet kas ir bijis vislabākais Ministru prezidents?

Jautājums lielāko daļu cilvēku sākumā apmulsinās, pēc tam nedaudz aizkaitinās. Kāds tur labākais? Visus jau nemaz nevar atcerēties, un, ja nu kāds palicis atmiņā, tad ne jau par kaut ko labu. Sākot no Godmaņa krāsniņām, turpinot ar Šķēles vekseli, Repšes «kā var nesolīt?», Kalvīša treknajiem gadiem un līdz pat vēl nesen aktuālajam «Kariņa—Levita režīmam» mums ir ieviesusies tradīcija — par bijušajiem premjerministriem vai nu sliktu, vai neko.

Taču nevar būt, ka visi izpildvaras vadītāji ir bijuši vienlīdz nederīgi. Viņi daudz lielākā mērā nekā prezidenti bijuši atbildīgi par Latvijas ekonomikas attīstību, un tāda nepārprotami ir notikusi. 1995. gadā Latvija vēl bija nabadzīgāka par vidējo pasaules valsti, bet 2021. gadā mūsu IKP uz iedzīvotāju (pēc faktiskās pirktspējas) jau ir praktiski divas reizes lielāks par pasaulē vidējo līmeni.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu