Atpakaļgaitā • IR.lv

Atpakaļgaitā

Patrīcija Koena, © The New York Times News Service

Kāpēc šķiet, ka viss, ko mēs zinājām par globālo ekonomiku, vairs neatbilst patiesībai?

Kad 2018. gadā pasaules biznesa un politikas līderi pulcējās ikgadējā ekonomikas forumā Davosā Šveicē, valdīja līksms noskaņojums. Visās lielākajās valstīs bija vērojama strauja izaugsme. Pasaules ekonomika «ir ļoti labā stāvoklī», paziņoja toreizējā Starptautiskā Valūtas fonda direktore Kristīne Lagarda.

Ir pagājuši pieci gadi, un perspektīva ir ievērojami pasliktinājusies. «Gandrīz visi ekonomiskie spēki, kas pēdējās trīs desmitgadēs nodrošināja progresu un labklājību, izzūd,» nesen veiktā analīzē brīdināja Pasaules Banka. «Rezultāts varētu būt zaudēta desmitgade — ne tikai dažām valstīm vai reģioniem, kā tas noticis iepriekš, bet visai pasaulei.»

Pēdējos piecos gados daudz kas ir noticis: Eiropā sākās karš, uzliesmoja pandēmija, sākās saspīlējums starp ASV un Ķīnu. Un atgriezās inflācija, lai gan šķita, kā tā bija droši noglabāta kopā ar vecām vinila platēm.

Un pēkšņi šķiet, ka gandrīz viss, ko mēs zinājām par globālo ekonomiku, vairs neatbilst patiesībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu