Nabadzības domāšana • IR.lv

Nabadzības domāšana

Elīna Pelčere, Training Lab līdzdibinātāja, izaugsmes trenere un finanšu koučs. Foto — Lauma Kalniņa
Elīna Pelčere

Kāpēc finansiālās stabilitātes radīšanai svarīga ne tikai labi izveidota sistēma un rūpīga krāšana, bet arī pareizā attieksme

Iespējams, arī savā dzīvē esat novērojuši kādu kopsakarību — brīdī, kad enerģijas līmenis ir zems un nogurums uzkrājies, ikdienas sīkumi sāk kaitināt agrāk. Pat salīdzinoši viegli uzdevumi šķiet gandrīz nepaveicami vai vismaz kļuvuši laikietilpīgāki. Un apkārtējie cilvēki liekas kašķīgāki. 

Amerikāņu rakstnieks un koučs Tonijs Robinss (Anthony Robins) to nodēvējis par «ierobežoto identitāti» (limiting identity) — stāvokli, kurā nokļūstam, ja ilgstoši neveltām laiku atpūtai. Viss šķiet sarežģīti, jaunas iespējas grūti saskatāmas, pārliecība par sevi krītas, un īsti neko jaunu negribas. Robinss arī definējis, ka tieši pretēja identitāte jeb «bagātinošā» (expanding) ir novērojama, kad esam labi atpūtušies, enerģijas pārbagāti, ar atvērtu prātu un fokusēti uz risinājumiem. Daudzi cilvēki šo identitātes daļu atklāj atvaļinājuma otrās nedēļas sākumā. Ja vēlamies domāt par nākotnes mērķiem un finansiālās stabilitātes radīšanu, kādā prāta stāvoklī būtu vieglāk sasniegt nospraustos mērķus?

Patiesi, finansiālās stabilitātes radīšanā ļoti liela nozīme ir domāšanai un attieksmei. Jo tieši tā būtiski ietekmē mūsu ikdienas izvēles un ieradumus. Tiek izšķirta «nabadzības» jeb «deficīta domāšana» un «bagātības domāšana». Savukārt ātrs eksperiments, lai noteiktu sava prāta stāvokli, ir tā dēvētais BMW tests. Protams, nedaudz pārspīlēts un ne visu iekārots, bet pārdomas raisošs.

Iedomājieties, ka pie lielveikala piebrauc jaunākā modeļa BMW automašīna, kuru vada skaista sieviete! Platīnblondiem matiem, spici novīlētiem nadziņiem, košām lūpām, saģērbusies vienos vienīgos zīmolos, ar kucēnu somiņā un augstpapēžu kurpēs. Kas ir pirmā doma, kas ienāk prātā? Viņai noteikti ir divi maģistri inženierzinātnēs un veiksmīgs uzņēmums? Vai tomēr kāds skarbāks vērtējums? Varbūt jūs pat nepamanītu šo dāmu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu