Temīda gūstā • IR.lv

Temīda gūstā

Pauls Raudseps

Netanjahu valdības tieslietu «reformas» apdraud demokrātiju Izraēlā

Izraēla nav Ungārija! Izraēla nav Polija!

Tāds ir viens no protestētāju saukļiem, kuri jau kopš gada sākuma desmitiem un simtiem tūkstošu cilvēku lielos mītiņos vērsušies pret galēji labējās valdības projektu būtiski iegrožot Augstākās tiesas pilnvaras. «Reformu» mērķis ir ne tikai atbrīvot ceļu aizvien radikālākiem politiskiem lēmumiem, bet arī pasargāt valdības locekļus no apsūdzībām korupcijā. 

Ne velti demonstranti piesauc Ungāriju un Poliju. Šīs ES dalībvalstis ir modelis, kā 21. gadsimtā iedibināt funkcionāli autoritāru režīmu aiz demokrātiskas sistēmas fasādes. 19. un 20. gadsimtā topošie patvaldnieki rīkoja apvērsumus, sagrāba pastu un telegrāfu, atlaida parlamentu… Tādas dramatiskas izrādes vairs nav modē. Visi tagad grib vismaz tēlot demokrātus, pat Ziemeļkorejas oficiālais nosaukums ir «Korejas Tautas Demokrātiskā Republika». Ja gribi vismaz formāli piederēt pie attīstītajiem Rietumiem, jāievēro pieklājības normas — jānotiek vēlēšanām, nedrīkst ieviest mediju oficiālu cenzūru. Taču Ungārijas un Polijas valdnieki Orbāns un Kačiņskis atklājuši, kā praktiski nodrošināt sev plašu un stabilu varu teorētiski demokrātiskā sistēmā.

Ir jāpakļauj tiesas. Tad neviens no taviem lēmumiem netiks sekmīgi apstrīdēts, un ne tu pats, ne tavi rokaspuiši nekad nenonāks cietumā par autoritārās sistēmās neizbēgamo korupciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu