Poruka logi • IR.lv

Poruka logi

Viesturs Vecgrāvis. Pie augstā loga. Dienas Grāmata, 2023.
Benedikts Kalnačs, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 3

Viestura Vecgrāvja monogrāfija par Jāni Poruku ir gaidīts un nozīmīgs darbs. Poruks ir viens no spilgtākajiem 19. un 20. gadsimta mijas latviešu rakstniekiem, kura daiļrade atklāj šī laikposma autoru radošo spēju ietilpību, dažādu virzienu un strāvojumu mijiedarbi. Tā apliecina arī gadsimtu mijas latviešu inteliģences intelektuālo nesātību. 

Pētījums tapis, pateicoties autora noturīgajai interesei par romantismu latviešu kultūrā, par 19. un 20. gadsimta mijas latviešu rakstniecību un Poruka daiļradi. Monogrāfija veidojusies kā ilggadīgu pārdomu rezultāts, un tajā atklājas gan rakstnieka loma aplūkotā laikposma literāro procesu dinamikā, gan Poruka personības daudzveidīgo izpausmju tuvplāni. Rediģējot un iestrādājot monogrāfijas tekstā arī agrāk tapušās apceres, nostiprinājusies pētījumam raksturīgā eseju forma. Iespējams, tieši tā vislabāk var apcerēt tik pretrunīgu personību kā Jānis Poruks. Pētījums atklāj rakstnieka iekšējās šaubas un radošos meklējumus, kuru izpausmes cieši saistītas ar pasaules literatūras un kultūras procesu apzināšanu. 

Monogrāfijas ievadā Viesturs Vecgrāvis detalizēti iztirzājis tos faktorus, kas pieteikti kā būtiski Poruka mūsdienu uztverē un izpratnē — tas ir latviešu rakstniecības mērogu paplašinājums, rakstnieka tieksme pēc indivīda garīgas izaugsmes un aizvien saglabātā vēlme pēc stabiliem tikumisko vērtību kritērijiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu