Pasaule tik skaisti griežas • IR.lv

Pasaule tik skaisti griežas

Grupa palikusi uzticīga savam tumšā folka skanējumam, radot asociācijas ar 90. gados aktuālo alternatīvā kantri strāvojumu. Publicitātes foto
Jānis Žilde, žurnālists un mūzikas kritiķis

Grupa Juuk savu jauno albumu Muļķa stabule dēvē par Baltijas balādēm

Kad kaut kas pajūk, izjūk vai vienkārši jūk, agri vai vēlu šā jucekļa vietā veidojas kas jauns un harmonisks. Tieši šāds pārmaiņu process piemeklējis Juuk Edgara Šubrovska, Sniedzes Prauliņas un Oskara Jansona izveidoto muzikālo apvienību, kura maijā laidusi klajā trešo studijas albumu Muļķa stabule. 

Albuma tapšanas aizmetņi meklējami 2019. gadā, kad radās Juuk bērnu dziesmu albums Sikspārņi, taču tad korekcijas ieviesa globālā pandēmija un karš Ukrainā, un albums tika uzlikts uz pauzes. Pajuka arī grupas sastāvs, un, lai arī trīs cilvēku kodols palika nemainīgs, bija nepieciešams ilgāks laiks, līdz bundzinieka Rinalda Maksimova vietā stājies grupas The Bad Tones mūziķis Kalvis Sležis-Zaļkalns, bet Dinas Skreitules vietā — Liepājas Simfoniskā un Nacionālās operas orķestra dalībniece, vijolniece Rasa Pole. 

Pagājušogad darbs ar albumu «dzeltenā pastnieka» Ingus Baušķenieka studijā Bicycle Systems atsākās, un šogad Juuk pievienojās vēl viens mūziķis — apvienības Podruga ģitārists Ričards Dauksts. Viņa ģitārspēle jau dzirdama arī dažās jaunā albuma kompozīcijās. 

Taču juceklis ar to nebija galā. Šubrovkis pēc albuma pabeigšanas atzīst, ka viņam bijusi sajūta, it kā būtu izkāpis no veļasmašīnas. «Neizdevās pirmais dizains. Neizdevās pirmais māsters. Sastrīdējāmies ar cilvēkiem, ar kuriem galīgi negribas strīdēties,» komentē Šubrovskis un piebilst, ka pievīla arī aparatūra. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu