Hallo, vai Jupiters? • IR.lv

Hallo, vai Jupiters?

Roberts Purvinskis pie nesējraķetes Ariane 5 modeļa Kuru kosmodromā. Tur plīvo arī sarkanbaltsarkanais karogs, jo Latvija ir Eiropas Kosmosa aģentūras asociētā dalībvalsts. Foto no personīgā arhīva
Māris Diņģelis

«Es to uzskatu par vienu no savas karjeras augstākajiem punktiem,» saka Roberts Purvinskis, kurš piedalījies iespaidīgā kosmiskā aparāta JUICE būvēšanā. Tā galvenais uzdevums būs Jupitera intriģējošo pavadoņu izpēte

Trois, Deux, Un… Roberts Purvinskis pie sevis skaitīja pēdējās sekundes, ekrānā vērojot tiešraidi no Atlantijas okeāna pretējā krasta. Jo beidzot tas notiek! Debesīs aiziet viņa pēdējo astoņu gadu darbs! Labā nozīmē, protams. 

Naktī viņš bija «knapi aizmidzis», jo nervus joprojām kutināja iepriekšējā dienā tikai 10 minūtes pirms starta pieņemtais lēmums atcelt lidojumu zibens riska dēļ. 

Arī 14. aprīļa rītā tropiskās debesis ap Kuru kosmodromu Franču Gviānā bija apmākušās, un Roberts tās dienas brokastu laikā visuzmanīgāk sekoja tieši laika prognozei. Viņš pats todien atradās Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) galvenajā lidojumu kontroles centrā Darmštatē uz dienvidiem no Frankfurtes.

Ekrānos redzamie drošības indikatori bija zaļi, ieskaitot pogu «Meteo». Tātad lidojums var sākties. Aptuveni 50 metru garā nesējraķete Ariane 5 iedārdējās 14.14 pēc Vācijas laika. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu