189 zaļi miljoni • IR.lv

189 zaļi miljoni

Zīmējums — Freepik
Jana Altenberga

Kāds atbalsts uzņēmējiem ir pieejams atjaunīgo energoresursu jomā, un kas jādara, lai to saņemtu?

Vēl pirms dažiem gadiem, kad atbalsts klimata mērķu sasniegšanai bija jaunums, cilvēkus esot bijis «stipri jāpierunā», stāsta Ekonomikas ministrijas Enerģētikas finanšu instrumentu departamenta direktors Gatis Silovs. Tolaik tikai retais bija tālredzīgs un saprata, ka atjaunīgie energoresursi ir nākotne. Interese pieauga līdz ar cenu kāpumu, un pēdējā laikā atbalsts ir pieprasīts «kā karsti pīrādziņi».

Valsts attīstības finanšu institūcijas Altum īstenotās atbalsta programmas pirmā kārta noslēgusies šā gada 4. janvārī. Tajā tika apstiprināti 118 no 138 iesniegtajiem projektiem, kuros uzņēmēji pieteikušies vienam no trim pieejamajiem atbalsta veidiem — energoefektivitātes paaugstināšanai, elektroautomobiļu iegādei un atjaunīgo energoresursu tehnoloģiju ieviešanai. Līdzīgā programmā, ko 2021. gada beigās īstenoja Centrālā finanšu līgumu aģentūra, atbalstu saņēma tikai 28 projekti — tātad interese ir pieaugusi četras reizes, situāciju ilustrē Silovs.

Pieejamais finansējums ir daļa no Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma #NextGenerationEU plāna. Programmas mērķis — samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Tajā vēl turpmākos trīs gadus uzņēmumi varēs saņemt atbalstu kopumā 189 miljonu eiro apmērā. Plānots, ka tiks organizētas aptuveni trīs atlases kārtas gadā — katrā no tām tiks atvēlēti aptuveni 25 miljoni eiro, saka Silovs. Nākamās atlases kārtas iecerētas jau šā gada pavasarī un rudenī.

Vai visi var?

Atbalstam pieteikties var «sīkie, mazie, vidējie un lielie komersanti», taču ne visi — uzņēmumiem, kas ražo tabakas izstrādājumus un primāros lauksaimniecības produktus, kā arī tiem, kuru darbības joma ir tirdzniecība, zivsaimniecība, azartspēles, transports un uzglabāšana, kā arī automobiļu un motociklu remonts, atbalsts šajā programmā nav pieejams.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu