Palīglīdzekļi arī virtuālā vidē • IR.lv

Palīglīdzekļi arī virtuālā vidē

Microsoft Centrāleiropas un Austrumeiropas nodaļas pieejamības risinājumu vadītājs Mihalis Moshs. Foto no personīgā arhīva
Juris Kaža

Pieejamības risinājumi cilvēkiem ar speciālām vajadzībām rada iespējas vairāk nekā miljardam pasaules iedzīvotāju lietot digitālos produktus un pakalpojumus

Ierasti, runājot par palīglīdzekļiem cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, nāk prātā dažādas fiziskas ierīces — ratiņkrēsli, pielāgotas automašīnas, rampas, audiogrāmatas un dzirdes aparāti. Pat dzīvnieki. Piemēram, suņi asistenti. 

Taču cilvēki ar speciālām vajadzībām arī strādā, nereti virtuālajā vidē. Tur, tāpat kā fiziskajā vidē, vajadzīgi palīglīdzekļi.

Globālais programmatūras izstrādes uzņēmums Microsoft jau daudzus gadus strādā ar savu rīku pielāgošanu lietotājiem ar īpašām vajadzībām. Tāpēc Ir Nauda pagājušā gada nogalē virtuāli tikās ar Mihali Moshu (Michalis Moschos), Microsoft globālo biznesa risinājumu direktoru un pieejamības risinājumu vadītāju Centrāleiropā un Austrumeiropā.

Kāpēc pieejamības risinājumi cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir svarīgi Microsoft un ITK nozarei kopumā?
Runa ir par 15% pasaules iedzīvotāju, tas ir aptuveni viens miljards cilvēku, pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem. Turklāt ir redzamas īpašās vajadzības, piemēram, kustību ierobežojumi, rokas vai kājas zaudējums, bet citas invaliditātes nav acīmredzamas. Dažiem cilvēkiem invaliditāte var rasties dzīves sākumā, viņi to var iegūt kādā dzīves brīdī, un dažiem tā ir tikai īslaicīga. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu