Elektrību ražosim katrā ciematā • IR.lv

Elektrību ražosim katrā ciematā

Ilustrācija — Freepik
Jānis Vēvers

Jau vairāk nekā gadu ilgstošais neierasti augstu elektrības cenu periods daudziem iedzīvotājiem kļuvis par iemeslu pirmo reizi dzīvē painteresēties, no kurienes Latvijas mājokļos un sabiedriskajās ēkās nonāk elektrība, kā to saražo un vai to spējam izdarīt pašu spēkiem

Līdz ar atklāsmi, ka daļu elektrības nākas iepirkt no ārzemēm, tālredzīgi uzņēmēji un privātmāju īpašnieki nolēmuši piedalīties enerģētikas problēmu risināšanā, uzstādot savā īpašumā saules paneļus un ražojot elektrību sev un citiem. Reaģējot uz nesenajiem notikumiem, Latvija vasarā pieņēma Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumus, kas nosaka principus elektroenerģijas energokopienu un aktīvo lietotāju darbībai.

Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā 2023. gada 1. janvārī beidzot Latvijā ir īpašs regulējums energokopienām. Kamēr Eiropā tādas darbojas jau vairākus gadus, vairumam mūsu zemes iedzīvotāju šis termins ir jauns un svešs.

Vairāk ražot, mazāk pirkt

Atļaujot veidot legālas energokopienas, būtībā tiek veicināta iespēja maksimāli izmantot no atjaunīgiem resursiem ražoto elektroenerģiju. Tas nozīmē, ka viens saules paneļu īpašnieks varēs apgādāt ar elektrību kaimiņus un tādējādi samazināt nepieciešamību pirkt elektrību no elektroapgādes uzņēmumiem. Tas savukārt ļaus valstij iepirkt mazāk elektrības biržā, kur tās cena ik pa laikam «uzskrien» galvu reibinošos augstumos. 

Praktiski energokopiena varētu izskatīties kā daudzdzīvokļu māja, uz kuras jumta uzmontēti saules paneļi un no tiem iegūto elektrību izmanto visi mājas iedzīvotāji, kuri kļuvuši par energokopienas biedriem. Paredzēts, ka šādā veidā varētu racionāli izlietot mikroģeneratoru saražoto elektrību, lai tā neaizietu nebūtībā. Cits piemērs ir ražošanas uzņēmuma saules paneļu saražoto lieko elektrību novadīt tuvējam pašvaldības bērnudārzam, skolai vai tautas namam. Šajā gadījumā tiem būtu jāizveido kopēja energokopiena. Tādas varēs veidot arī privātmāju iedzīvotāji vai vairāki uzņēmumi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu