Vārdu purvā slēptais • IR.lv

Vārdu purvā slēptais

Pauls Raudseps

Koalīcijai ir slikta sirdsapziņa par veselības aprūpes finansējumu

Izbrist cauri jebkurai valdības deklarācijai ir smags, šķietami nepateicīgs darbs. Prāts nerod atbalstu uz nebeidzamajiem «uzlabosim», «veicināsim», «nodrošināsim» un «īstenosim» pauguriem, kas ļodzīgā vienveidībā stiepjas līdz apvārsnim. Acs aizmiglojas un slīd kā mēnessērdzīga pāri nemainīgi nekustīgajam ūdenim, kurā labi, gludi nodomi iekrīt un pazūd līdz brīdim, kad tie atkal jāizzvejo nākamajai deklarācijai. Cik gadus valdība jau sola palielināt finansējumu pētniecībai un zinātnei līdz 1,5% IKP? Plunkš — iekrīt atkal rāvā.

Tomēr nebūtu pareizi par šiem politiskās domās staignājiem tikai viebties. Pat visnīkulīgākajā tīrelī ir vietas, kur paveras kāds negaidīts skats, ieraugāms kāds rets zieds, turklāt mūsu senči zināja teikt, ka purvā velns naudu žāvē. Koalīcijas dokumentu rakstītāji pūlas uzburt plānu, kurā neviens solījums nav tik konkrēts, lai varētu pārbaudīt tā izpildīšanu, tomēr, lai kā viņi censtos, tur rakstītais vai arī noklusētais vismaz daļēji atklās viņu vēlmes un mērķus.

Lai Ir lasītājiem nebūtu jātērē laiks, buroties cauri šonedēļ koalīcijas akceptētās Deklarācijas par Artūra Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību 49 lappusēm un 328 punktiem vai arī krietni īsākajam koalīcijas līgumam, dalīšos ar dažām piezīmēm uz deklarācijas malām, kuras atklāj gan noskaņojumu, gan pretrunas topošajā valdībā.

Sāksim tieši ar pretrunām. Šī koalīcija, kura lēni tapa garos strīdos, nebūt nedomā pārstāt kasīties pēc vietu ieņemšanas ap garo galdu Ministru kabineta ēkā. Zem uzraksta «Viens likums, viena taisnība visiem» viņi varēs piekārt lielu baltu papīra lapu ar varavīksnes krāsu flomāsteru uzrakstītu papildinājumu: «Pieci punkti, par kuriem viens otru slānīsim.» Dokumentā ar mierinošo nosaukumu «Sadarbības līgums» rakstīts, ka tā sauktie partneri var virzīt likumprojektus un balsot atšķirīgi par dzīvesbiedru tiesībām, Stambulas konvenciju, ģimenes jēdzienu, referendumu ierosināšanas sliekšņa samazināšanu un Saeimas vēlēšanu sistēmas mainīšanu. Uz šī pamata Apvienotajam sarakstam gan ar, gan bez Nacionālās apvienības būs lieliska iespēja nostiprināt attiecības ar opozīciju, kašķēties ar Jauno Vienotību un tā pievērst sev uzmanību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu