Karš Ukrainā. 37. nedēļas galvenie notikumi • IR.lv

Karš Ukrainā. 37. nedēļas galvenie notikumi

Kāds asprātis nolicis ceļazīmi Slidens ceļš pie iznīcināta krievu tanka Harkivas apgabalā. Foto – Scanpix

1. Sarunas nebūs ar Putinu

Ukraina sarunas ar Krieviju sāks tikai pēc tam, kad Krievijas spēki pametīs visu Ukrainu, tai skaitā 2014. gadā okupētās teritorijas, pirmdien paziņoja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

«Svarīgi: Ukraina nekad nav atteikusies no sarunām. Mūsu pozīcija ir skaidra un atklāta. Pirmkārt karaspēka izvešana no mūsu teritorijas, otrkārt viss pārējais. Vai Putins tam ir gatavs? Protams, nav. Bet, ja tā, tad atbilstoši mūsu konstruktīvajam vērtējumam mēs runāsim ar nākamo Krievijas līderi,» tviterī ierakstījis Podoļaks pēc tam, kad ASV laikraksts Washington Post rakstīja, ka ASV mudinot Ukrainu izrādīt gatavību iesaistīties sarunās ar Kremli.

2. Uztur sarunu ar Kremli

ASV Baltā nama nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans apstiprinājis, ka sakaru kanāli starp Vašingtonu un Maskavu joprojām ir atvērti, par spīti Krievijas iebrukumam Ukrainā. ASV interesēs ir saglabāt kontaktus ar Kremli.

Laikraksts The Wall Street Journal ziņoja, ka Salivanam pēdējos mēnešos bijušas slepenas sarunas ar Krievijas Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu un Kremļa padomnieku ārpolitikā Juriju Ušakovu. Augsta ranga ASV amatpersonas laikrakstam izteikušās, ka šajās sarunās apspriesti veidi, kā nodrošināt, ka pret Ukrainu netiek izmantoti kodolieroči.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu