Cilvēks centrā • IR.lv

Cilvēks centrā

Marija Leskavniece

Vēl jau nevajadzēja, pielicis roku pie tikko manāmi iesilušā radiatora, oktobra sākumā sacīja mans vectēvs. Viņa personīgie pūliņi gandrīz desmit gadu garumā ir nodrošinājuši, ka 70. gados būvētā daudzdzīvokļu māja ir renovēta, tāpēc telpās bija gana silti arī pirms apkures pieslēgšanas. Omīte toties priecājās. Viņai esot auksti!

Domāju, ka tikpat pretrunīga attieksme pret parasti tik gaidīto mirkli, kad mājokli pirmoreiz piepilda patīkams siltums, šoruden ir daudzās mājās. Internetā klejo jautra bildīte, kurā pie gāzes katla piesprausta zīmīte: «Ieslēgt tikai tad, ja varat apstiprinoši atbildēt uz šiem apgalvojumiem. Ir novembris. Jūs pats maksājat par gāzi.»

Tāpēc šā žurnāla lappusēs mums bija ļoti svarīgi šķetināt dažādas iespējas, kā padarīt savu dzīvesvietu labāku — samazināt tēriņus un uzlabot kopējo labsajūtu. 

Protams, visefektīvāk to izdarīt, veicot pamatīgu pārbūvi vai ceļot jaunu māju. Lai ēku varētu saukt par pasīvo māju, tai jāatbilst pieciem konkrētiem nosacījumiem, divi no tiem ir lieliska siltumizolācija un ventilācija, kas ļauj atgūt aizplūstošo siltumu. Par to plašāk varat izlasīt Kristas Dravenieces rakstā par dabai un makam visdraudzīgāko apkures veidu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu