Pieklājīgu cilvēku rokmūzika • IR.lv

Pieklājīgu cilvēku rokmūzika

«Esam mēģinājuši notvert īpašas sajūtas no bērnības un skaistākajām atmiņām, izmantojot tiešas vai netiešas atsauces uz dažādiem mūzikas stiliem,» paskaidro grupas mūziķi. Foto — Andris Barbans
Jānis Žilde, žurnālists, mūzikas kritiķis

Sudden Lights jaunais albums — meistarīgi producēts, bet bez pārsteigumiem

Ja tev par tumšu kļūs, mēs būsim laternas vistumšākajā naktī — šie grupas Sudden Lights dziesmas Laternas vārdi trāpīgi raksturo gan pašu kolektīvu, gan jauno albumu. Jau ansambļa nosaukumā iestrādāta atsauce uz gaismu (Lights), un arī dziesmu vārdos tumšu nokrāsu ir maz — varbūt vieglas skumjas, nedrošība, nostalģija, bet kopumā šie četri jaunie cilvēki dzīvi redz gaišos toņos.

Grupas pirmsākumi meklējami desmit gadus senā pagātnē, kad Pāvula Jurjāna Mūzikas skolas klases biedri, tolaik 14 gadus veci pusaudži, Andrejs Reinis Zitmanis un Mārtiņš Matīss Zemītis nolēma kļūt par rokzvaigznēm. Pēc diviem gadiem viņiem pievienojās Andreja jaunākais brālis Kārlis Matīss un vēl viens Kārlis uzvārdā Vārtiņš. 2015. gadā Sudden Lights guva pirmos panākumus jauno mūziķu konkursā Pirmā plate un izdeva pirmo singlu Tik savādi. 

Debijas albums Priekšpilsētas, kurā iekļautas dziesmas gan latviešu, gan angļu mēlē, izdots 2017. gadā, un, lai arī platē nav atrodami izteikti grāvēji, komercradio rotācijā nonāca vairāki šā ieraksta singli, ļaujot gūt pirmo atpazīstamību. Pēc gada puiši nolēma piedalīties Eirovīzijas nacionālajā atlasē, kas pavēra jaunu iespēju durvis, vienlaikus iezīmējot grupas vērtību vektoru. 

Lielākā no iespējām neapšaubāmi — grupas Prāta vētra turnejas Par to zēnu, kas sit skārda bungas iesildīšana piecos koncertos, tajā skaitā Mežaparka estrādē vairāku desmitu tūkstošu klausītāju priekšā. 2019. gadā izdots otrais albums, kuru palīdzēja producēt Jānis Aišpurs (The Sound Poets), taču tad straujo virzību augšup apturēja pandēmija — albuma prezentācijas koncertu nācās pārcelt vismaz piecas reizes. Tas tā arī nenotika.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu