«Viņi šāva katru, ko pamanīja» • IR.lv

«Viņi šāva katru, ko pamanīja»

Antoņina Pomazanko savas mājas pagalmā, kur viņa ar plastmasas plēvi un dēļiem piesegusi Krievijas karavīru nošauto meitu. Foto — The New York Times
Karlota Galla, Endrū Krēmers un Ivors Prikets, © The New York Times News Service

Buča ir pirmā apdzīvotā vieta Ukrainā, kur pasaule ieraudzīja faktus par krievu okupantu pastrādātajām masveida zvērībām

Kad kara pirmajās dienās Krievijas tanku kolonna iebrauca Kijivas piepilsētā Bučā, Tetjana Pomazanko domāja, ka tie ir ukraiņu karavīri, un piegāja pie vārtiem, lai apskatītos, kas tur īsti notiek. Nekavējoties atskanēja šāvieni. Lodes iztriecās cauri koka sētai, uzreiz nogalinot Tetjanu (56). Viņas ķermenis pagājušajā svētdienā joprojām gulēja mājas dārzā, kur 76 gadus vecā māte Antoņina to bija apklājusi, cik vien bijis viņas spēkos, — ar plastmasas plēvi un dēļiem.

«Viņi brauca pa ielu, un meita domāja, ka tie ir mūsējie,» stāsta pensionāre.

Tetjana ir tikai viens no daudziem upuriem, kuru nogalināšana nākusi gaismā aprīļa pirmajās dienās pēc Krievijas spēku atkāpšanās no Ukrainas galvaspilsētas apkaimes. Svētdien visu dienu uz ceļiem, ceļmalās un pagalmos tika atrasti bojāgājušie, kuru nāves apstākļi nepārprotami liecināja par mērķtiecīgu civiliedzīvotāju slepkavošanu.

Serhijs Kaplišnijs ir tiesu izmeklētājs, kas agrāk strādāja Bučā un kuram 10. martā izdevās aizbēgt. Pagājušajā sestdienā viņš atgriezās Bučā. Kaplišnija vadītā speciālistu brigāde jau kara pirmajās dienās bija savākusi vairāk nekā 100 cilvēku līķus. Pirms aizbēgšanas — kamēr pilsētā vēl norisinājās kaujas un kad Krievijas spēki pārņēma to savā kontrolē — viņš no morga izveda un masu kapā apglabāja 57 ķermeņus. 15 no šiem cilvēkiem bija miruši dabīgā nāvē, bet pārējie — no šrapneļiem un lodēm. Daudzi bija nogalināti ar tiešiem šāvieniem. Trīs no apglabātajiem bija ukraiņu karavīri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu