Dzīve pēc kovida • IR.lv

Dzīve pēc kovida

2
Jaunķemeru sanatorijā pacientiem, ieskaitot Birutu, kura atlabst pēc pārslimota kovida, regulāri tiek organizētas nodarbības svaigā gaisā, izmantojot dažādu ekipējumu — gan nūjas, gan vingrošanas rīkus. Foto — Lauris Aizupietis
Baiba Kļava

Lai gan Covid-19 vilnis beidzot sāk noplakt, vīruss nekur nav pazudis, par to liecina arī garās rindas rehabilitācijas iestādēs. Tur pacienti cer mazināt vīrusa radīto kaitējumu, kas smagākos gadījumos nozīmē no jauna mācīties staigāt un sazināties

Pusnaktī pienāk satraucoša ziņa no laboratorijas — jums apstiprināts Covid-19. Bet pāris mēnešus vēlāk no vīrusa paliekošajām sekām jāārstējas rehabilitācijas centrā. Aktīvā jūrmalniece Biruta stāsta, ka asinsspiediens rada problēmas — agrāk bija pazemināts, bet pēc it kā viegli pārslimota kovida tagad «ļurkājas», te augsts, te zems. Arī nogurums neatlaižas, par spīti regulārām pastaigām svaigā gaisā. Un drusciņ «streiko» sirds. Pati smejas, ka viegli tikusi cauri. 

Šādus gadījumus dzird vēl un vēl. Kāda jauna sieviete mēnesi pēc apstiprinātas omikrona saslimšanas nespēj vadīt auto — krustojumā vairs nevar fokusēt uzmanību uz luksofora signāliem. Viņai nav ne klepus, ne elpas trūkuma, bet sievieti moka ne tikai koncentrēšanās grūtības, bet arī muskuļu un locītavu sāpes.

Kopš pagājušā gada jūlija Covid-19 pacienti var saņemt valsts apmaksātu rehabilitāciju, ja slimošanas rezultātā viņiem radušies funkcionāli traucējumi. Aizvadītā gada sešos mēnešos šo iespēju izmantojuši 3,3 tūkstoši cilvēku, to skaitā 83 bērni. Daļai pacientu rehabilitācija ir kritiski nepieciešama jau uzreiz pēc ārstēšanās stacionārā, lai mazinātu invaliditātes riskus. Ir skaidro, kā notiek rehabilitācijas process.

Nogurums, dedzinošas sāpes

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu