Lielā apvienošana • IR.lv

Lielā apvienošana

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Vai Rīgas plāns par četru pašvaldības uzņēmumu apvienošanu ļaus izrauties no gadiem ilgā haosa nekustamo īpašumu pārvaldīšanā?

Izšķērdība un nolaidība — tāda aina atklājās Valsts kontroles šogad veiktajā revīzijā par galvaspilsētas nekustamo īpašumu pārvaldīšanas sistēmu. Tā ir sadrumstalota, bez izmaksu analīzes un skaidri definētiem uzdevumiem, norādīja revidenti.

Piemēri bija kliedzoši. No 2015. līdz 2020. gadam Rīgas domes Īpašuma departaments samaksājis pašvaldības uzņēmumam Rīgas Serviss vairāk nekā 26,5 miljonus eiro par apsaimniekošanas pakalpojumiem, tajā skaitā 4,6 miljoni bija PVN. Ja dome būtu izvērtējusi, kāda daļa šo darbu ir no pašvaldības funkcijām izrietoša pārvaldes uzdevumu deleģēšana un noformējusi to kā dotāciju, tad PVN iztērētos miljonus varēja ietaupīt. 

Cits piemērs — kamēr zemākās klases biroju telpu īres cenas ir 5—6,5 eiro kvadrātmetrā, pašvaldībai piederošais mākslas centrs Mazā ģilde biroja telpas Vecrīgā iznomā par piecreiz mazāku summu. «Pašvaldības rīcība nekustamo īpašumu pārvaldībā nav vērsta uz ekonomiju un efektivitāti,» secināja Valsts kontrole. Vēl vairāk — pašvaldība pat īsti nezina, kas tai reāli pieder. 

Auditā atklājās, ka Īpašuma departamenta datubāzē iekļautas ēkas, kas nemaz neeksistē. Piemēram, «pēc papīriem» Lizuma ielā 12 būtu jāatrodas dzīvojamajai mājai, bet, apsekojot vietu, auditori nonāca kapos.
Vēl lielāku haosu radījis tas, ka dublējošas funkcijas nekustamo īpašumu pārvaldīšanā uzticētas gan pilsētas izpilddirekcijām, gan Īpašuma departamentam, gan vairākām kapitālsabiedrībām. Pamatojuma šādai sadrumstalotībai nav, secināts revīzijā. Ar nekustamo īpašumu apsaimniekošanu nodarbojas pieci pašvaldības uzņēmumi — Rīgas Serviss, Rīgas Pilsētbūvnieks, Rīgas Centrāltirgus, Rīgas Nami un Rīgas Namu pārvaldnieks. Pašvaldība šajā haosā apņēmusies ieviest kārtību — Finanšu un administrācijas lietu komiteja devusi zaļo gaismu, lai vienā uzņēmumā apvienotu četras nosauktās kapitālsabiedrības, izņemot Rīgas Namu pārvaldnieku, kas turpinās darbu atsevišķi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu