Kāpēc viņš mani pamet? • IR.lv

Kāpēc viņš mani pamet?

Katrīna Ošleja

Kā rīkoties, ja no komandas aiziet labākais darbinieks un parauj līdzi atlūgumu lavīnu

Neviens darbinieks mums nav dots uz mūžu. Agri vai vēlu visi aiziet. Tomēr šis teorētiskais pieļāvums nepasargā no sāpēm un vilšanās, ko piedzīvojam, kad reāli jāšķiras no vērtīga komandas dalībnieka. Esmu pieredzējusi arī situācijas, kad sākumā aiziet tikai daži no kolektīva, bet pēc tam sākas atlūgumu lavīna. Kā ar to tikt galā? 

Daudzi atlūgumi uz vadītāja galda nonāk spēcīgu emociju ietekmē. Reizēm darbinieki pēc tam nožēlo. Tas var būt izdegšanas rezultāts, citreiz kādas pārprastas netaisnības vai smagākas sarunas sekas. Arī vadītāji ir tikai cilvēki un var reaģēt ar spēcīgām emocijām. Saprotot, ka nespēj noturēt darbinieku, var rasties dusmas un vēlme sagādāt par to kādu «sodu», piedraudot ar karjeru iznīcinošām atsauksmēm un neglaimojošas informācijas izplatīšanu tirgū. Tāpēc pirmais ieteikums ir ļaut emocijām norimt abās pusēs, lai nav jānožēlo pateiktais. Paņemiet pauzi un atgriezieties pie sarunas ar vēsāku prātu.

Nākamais solis ir godīgs un atklāts dialogs — jānoskaidro patiesie aiziešanas iemesli. Iespējams, kaut ko vēl var mainīt. Bieži šāda lēmuma pamatā ir pārpratumi un maldīga situācijas interpretācija. Šajā sarunā noder vadītāja prasme klausīties, sadzirdēt un izrādīt empātiju, nevis uzreiz mesties pie risinājumiem. Atspoguļojiet sadzirdēto, to atkārtojot. Tā jūs pārbaudīsit, vai visu sapratāt pareizi. Uzdodiet jautājumus, lūdziet piemērus un papildinājumus. «Kurās situācijās tu to pamani? Kādi fakti par to liecina? Kas ir tavas vajadzības šajā situācijā? Kā tu ieteiktu to risināt?» 

Ne vienmēr vadītājs var piepildīt visas darbinieka vajadzības, tomēr ir vērts noskaidrot otras puses gaidas un tikai tad izlemt, ko varu un gribu darīt lietas labā. Netaisnojieties, neaizraujieties ar paskaidrošanu un aizstāvēšanos. Tas tikai liks darbiniekam domāt, ka viņu atkal nesadzird. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu