Grieta Grīnberga, jaunā baleta zvaigzne • IR.lv

Grieta Grīnberga, jaunā baleta zvaigzne

Grietas Grīnbergas centība šogad godalgojusies ar divām uzvarām — zelta medaļu Dienvidāfrikas starptautiskajā baleta konkursā un pirmo vietu 5. Starptautiskajā Baltijas baleta konkursā. Foto no privātā arhīva
Monta Kaiva Konovalova, speciāli Ir

Pirms desmit gadiem meitenīte rozā puantēs apbūra skatītājus ar baleta priekšnesumu raidījumā Latvijas Zelta talanti, bet tagad turpina iesākto uz operas un baleta skatuves. Nav nekā neiespējama, ja vēlies sasniegt savu mērķi, saka jaunā Latvijas Nacionālās operas un baleta māksliniece Grieta Grīnberga. Viņas centība un neatlaidība šogad godalgojusies ar divām uzvarām — zelta medaļu Dienvidāfrikas starptautiskajā baleta konkursā un pirmo vietu 5. Starptautiskajā Baltijas baleta konkursā. Lai gan Grietai ir tikai divdesmit, viņa baletam veltījusi 18 savas dzīves gadus.

Piedalīties un iegūt zelta medaļu Dienvidāfrikas baleta konkursā ir milzu sasniegums, kas Grietai izdevies, uzstājoties ar īpaši viņai veltītu Elzas Leimanes laikmetīgās dejas horeogrāfiju. Konkursā sacentās 180 dejotāji no 28 valstīm četrās grupās vecumā no sešiem līdz 28 gadiem.

Piedalīties Grietu pamudināja horeogrāfe Elza Leimane. Tieši viņa jaunajai balerīnai kopš bērnības bijusi paraugs, kam līdzināties. «Mani iedvesmoja tas, cik Elza ir talantīga, bērnībā vienmēr centos apmeklēt visas viņas izrādes. Kad pirms daudziem gadiem piedalījos konkursā Latvijas Zelta talanti, izvēlējos Elzu Leimani par savu mentori, bet viņa toreiz netika un tā vietā uzdāvināja man puantes un kartīti, kas man stāvēja goda vietā, iedvesmojot kļūt par labu dejotāju,» aizkustinoši stāsta jaunā baleta māksliniece.

Talantīgā dejotāja par sasniegumiem runā pieticīgi. Pandēmijas dēļ šogad pirmo reizi starptautiskā konkursa māksliniekus (izņemot vietējos), aicināja piedalīties, iesūtot video ar priekšnesumu. «Biju pārsteigta par uzvaru, jo netiecos pēc sasniegumiem šajā konkursā. Tomēr tas man nozīmē daudz — galvenokārt to, ka varu sevi pierādīt starptautiski un saņemt atzinību par savu darbu,» viņa saka. «Saprast, cik laba vai slikta esmu savā darbā — tā ir mana galvenā motivācija, lai sevi pilnveidotu.» Konkursam Grieta gatavojās mēnesi un iesniegto video pārfilmēja septiņas reizes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu