Kā es satiku savu lāci • IR.lv

Kā es satiku savu lāci

Redžīna Klapka

Jeb kāpēc ceļot savās iedomās reizēm ir pat grūtāk nekā tiešām drosmīgi spert kāju savvaļā

Ja jūsu rokās ir nonācis šis žurnāls, pieļauju, ka jums, tāpat kā man, patīk lasīt piedzīvojumu stāstus. Par vīriem, kuri, saprotot materiālās pasaules nīcību, dodas savvaļā. Par draugiem, kuri stiprina vārdiem neizsakāmu saikni mežonīgas kalnu upes ūdeņos. Par ģimenēm, kuras pilsētas pliekanību nomaina pret dabas pilnestību. Neizmērojamo dažādību. Šķiet, ka piedzīvojumu meklētāji ir noskaidrojuši kādu citiem nezināmu atbildi uz mūžīgo jautājumu — kāpēc esam uz šīs Zemes? Un vai ir vērts mums te būt? Tāpēc, lasot šādus stāstus, man vienmēr gribas doties līdzi. Pārcelties uz dzīvi meža viducī un kurināt tikai savu mazo ģimenes pavardiņu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.

Jukonas instinkti

Tomēr ir viena problēma. Man ir šausmīgi bail. Reiz vēlā vakarā, ciemojoties pie radiem, skatījos piedzīvojumu raidījumu par tiem iepriekš minētajiem vīriem, kuri devušies ceļojumā pa Jukonu. Skatījos un siekalojos —  cik tur daudz patiesuma, izturības, galu galā, Aļaskas dabasskatu, kuri liek vārda tiešā nozīmē aizrauties elpai! Iemigu, viņu ikvakara ugunskuram fonā sprakšķot. 

Bet pamodos no tā, ka kaut kas plakšķināja pa grīdu. Un plakšķi kļuva aizvien lēnāki… Vai tā būtu kāda Jukonas forele? Ne gluži! Viena zivtele pametusi akvāriju, kas novietots blakus sasodītajam televizoram. Izlēkusi ārā, jo, izrādās, daļu instinktu viņas saglabā ne tikai Jukonā, bet arī Latvijas akvārijā. Man sākās panika. Pieskarties glumajam ķermenītim, lai to ar švunku iemestu atpakaļ ūdenī, likās neiespējami. Nācās modināt blakusistabā gulošo draugu, kurš tobrīd ārstēja lauzto kāju, lai viņš met zivteli atpakaļ dzīvē. 

Toties savu vīru pa īstam iemīlēju, kādā nomaļā Grieķijas viesnīciņā skatīdamās, kā viņš drīvē ciet caurumus, pa kuriem mēdza izlīst īkšķa lieluma prusaks. Lai gan mēs jau bijām paspējuši viņu nokristīt par Frediju, manī nebija pārliecības, ka esam sadraudzējušies. Nezināju arī to, vai frediju nav vesela ģimene.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu