Kukulis vai avanss? • IR.lv

Kukulis vai avanss?

14
Uģis Magonis (pa labi) un Oļegs Osinovskis 2017. gada septembrī, kad sākās tiesa Limbažos. Foto — LETA
Baiba Kļava

Limbažu tiesa pirmajā instancē pilnībā attaisnojusi 500 tūkstošu eiro kukuļošanā apsūdzētos Uģi Magoni un Oļegu Osinovski. Kopš šīs lietas sākšanas tiesnesis Kārlis Jansons vēl divas reizes sodīts par disciplinārpārkāpumiem un saņēmis negatīvu profesionālo novērtējumu

Skandalozu slavu iemantojušais tiesnesis Kārlis Jansons, pie kura Limbažu tiesā nonāca vērienīgā kukuļošanas lieta, 21. janvārī par nevainīgiem pasludināja abus tās dalībniekus — kukuļņemšanā apsūdzēto bijušo Latvijas Dzelzceļa šefu Uģi Magoni un kukuļdošanā apsūdzēto igauņu miljonāru Oļegu Osinovski. Tiesas ieskatā trūcis pierādījumu par abu vainu. Prokuratūra gatavojas spriedumu pārsūdzēt.

Sadarbojoties Latvijas un Igaunijas drošības dienestiem, 2015. gada augustā Magonis tika aizturēts ar pusmiljonu eiro skaidrā naudā savas dienesta automašīnas bagāžniekā. Izmeklētāju ieskatā tas bija kukulis, lai atbalstītu lokomotīvju iepirkumu no Osinovska uzņēmuma, kā arī viņa interesēs panāktu darījumu ar Krievijas Dzelzceļu.

Tiesnesis Jansons gan pievienojies aizstāvības argumentiem — lietā neesot pierādīts, ka Magonis būtu pieņēmis lēmumu par četru lokomotīvju iepirkšanu vai veicis darbības, lai LDz meitasuzņēmums izlemtu par to. Savukārt kontaktēšanos ar Krievijas Dzelzceļa šefu Vladimiru Jakuņinu tiesa uzskata nevis par amatpersonas, bet gan «privātpersonas» rīcību, saistot to ar abu savstarpējām «radnieciskām attiecībām».

Privātpersonu darījums

Tiesnesis Jansons nepiekrita sarunai, tomēr sniedza rakstiskas atbildes. Apsūdzētos attaisnojis, jo netika konstatēti «pietiekoši pierādījumi abu vainai celtajās apsūdzībās», skaidro Jansons. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu