Kristāla bumba biznesa pasaulei • IR.lv

Kristāla bumba biznesa pasaulei

Ilustrācija — Shutterstock
Jānis Vēvers

Finanšu prognozēšanas un risku izvērtēšanas rīki īpaši nozīmīgi kļūst laikā, kad nākotni ieskauj necaurredzams neskaidrības plīvurs

Aizejošais gads biznesa pasauli iemetis neprognozējamu notikumu virpulī un sastrādājis agrāk šķietami neiedomājamas lietas — nozares, kas apgroza miljardiem eiro, nīkuļo, un nepamet sajūta, ka viens lēmums var aizraut dzelmē vēl citas sfēras. Veselais saprāts saka, ka nestabilā situācija tik drīz nebeigsies, vismaz līdz pavasara siltajai daļai noteikti ne, tādēļ uzņēmumiem vairāk nekā jelkad jāspēj prognozēt ārējo faktoru ietekmi uz biznesu. 

Nav pārsteigums, ka tieši šogad pasaulē saradies desmitiem jaunu finanšu prognozēšanas rīku, kas palīdz gūt priekšstatu, kā viens vai otrs pavērsiens varētu mainīt kompānijas darbību un kādiem scenārijiem gatavoties.

Nākotnes prognozēšana biznesā ir nepateicīga. Kā rāda šā gada notikumi, daži riski vai to mērogs pat vispār neienāk prātā. Tādēļ būtu pārspīlēti apgalvot, ka datorprogrammas ļaus sagatavoties visiem pavērsieniem. Taču tās var palīdzēt gūt ieskatu, kā dažādi notikumi ietekmēs naudas plūsmu, pārdošanas apjomus un citas biznesa dzīvības uzturēšanā svarīgas lietas. 

Prognozēšanas programmas var iedalīt divos lielos blokos. Pirmās fokusējas uz naudas plūsmas izmaiņu izvērtēšanu dažādos scenārijos. Otrās piedāvā plašāku skatījumu uz riskiem, tādēļ tiek dēvētas par uzņēmuma risku pārvaldības jeb ERM sistēmām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu