Maidans, ASV? • IR.lv

Maidans, ASV?

Pauls Raudseps

Daudzās Amerikas pilsētās policija sākusi gatavoties pēcvēlēšanu nemieriem

Bolīvija, Baltkrievija, Kirgizstāna. Protesti pret nozagtām vēlēšanām pēdējā laikā uzliesmo vienā valstī pēc otras. Lai cik tas šķistu absurdi un neticami, nākamie masu protesti pret vēlēšanu patieso rezultātu neatzīšanu varētu notikt ASV galvaspilsētā Vašingtonā.

Par šādu iespēju nopietni runā pašā Amerikā. New York Times komentētājs Deivids Bruks, līdzsvarots, labēji centrisks ASV politiskās elites iemiesojums, nesen rakstīja — ja prezidents Tramps neleģitīmi centīsies palikt amatā pēc vēlēšanām, «varētu būt nepieciešama, tāpat kā Honkongā un Baltkrievijā, neatlaidīga pilsoniskā aktīvisma kampaņa, lai mobilizētu vairākumu, kurš vēlas saglabāt demokrātiju».

ASV prezidenta vēlēšanas notiks nākamotrdien, 3. novembrī, un daudzi lasītāji droši vien gaida, ka jau trešdienas rītā uzzinās rezultātu. Taču ir ļoti iespējams, ka tā nebūs.

Lai gan demokrātu kandidātam Džo Baidenam jau kopš vasaras vidus aptauju apkopojumos ir pārliecinošs pārsvars, kas pēdējā mēneša laikā jau regulāri pārsniedz 9%, Amerikas sarežģītā vēlēšanu sistēma padara šo pārsvaru krietni trauslāku, nekā varētu likties. Hilerija Klintone 2016. gadā ieguva par trim miljoniem balsu vairāk nekā Tramps, taču zaudēja vēlēšanās, jo nebija ieguvusi vairākumu «elektoru» — štatu pārstāvju, kuru balsis visas tiek atdotas par savā štatā uzvarējušo kandidātu. Trampam neliels pārsvars vairākos štatos ar nozīmīgu elektoru skaitu atsvēra smagus zaudējumus daudz apdzīvotākos štatos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu